szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A volt MFB vezérhez, Erős Jánoshoz köthető vállalkozás nyerte el a XI. kerületi városi tulajdonú cégek átvilágítására kiírt pályázatot. Erős egyik korábbi ügylete miatt az osztrák rendőrség is vizsgálódott.

Tízmillió forintos szerződést kötött a XI. kerületi önkormányzat a városi cégek gazdálkodásának az átvilágítására a Stark Capital Zrt.-vel. A meghívásos pályázaton a nyertes vállalkozás kiválasztásáról Újbuda DK-s polgármestere, László Imre saját hatáskörben döntött – írja a 444.hu.

A szerződést május végén kötötte meg a cég vezetője, Bató Csaba és az önkormányzat. A cikk szerint a Stark Capital Zrt. Batón és a cég tulajdonosán, Erős Dánielen keresztül a volt MFB-vezér Erős Jánoshoz köthető, akiről 2016-ban írta meg a Direkt36, hogy offshore cége üzletei miatt 2014-15-ben pénzmosás gyanújával nyomoztak ellene az osztrák hatóságok, de végül lezárták a nyomozást.

Erős János a Fidesz 2010-es választási győzelme után mondott le a Magyar Fejlesztési Bank vezetéséről, azóta háttérbe húzódott, bár az Index két éve arról írt, hogy Erős irodája az MFB Nádor utcai épületével szemben van, és ide van bejegyezve fia, Erős Dániel cége, a Stark Capital Zrt. is.

A 444.hu szerint a cégvezető Bató Csaba és Erős János között is egyértelmű a kapcsolat, együtt dolgoztak az MFB-ben, Bató a bank vezérigazgató-helyettese volt. A páros együttműködésére az Index mutatott rá egy korábbi cikkében: az Orom utcát alagúton összekötő siklóprojekthez Bató és Erős adnak tanácsokat, míg a beruházásért felelős projektcég egyik tulajdonosa a Stark Capital Zrt.

A Momentum kerületi képviselői tiltakozásba kezdtek, amikor kiderült, hogy László Imre meghívta a pályázatra a Stark Capitalt, mint a 444-nek fogalmaztak, "átláthatatlan üzleteket bonyolító offshore cégeket tulajdonolt üzletember érdekeltségének felkérése egy ilyen átvilágításra nagyon rossz fényt vet a kerületi önkormányzatra".

A XI. kerületi önkormányzat korábbi átvilágítása sem sikerült botránymentesre: a tavalyi év végén Czeglédy Csabának az ügyvédi irodáját bízta meg a kerület.

(Képünkön László Imre, Újbuda polgármestere)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Meghalt Mac Davis, Elvis slágergyártója

Meghalt Mac Davis, Elvis slágergyártója

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra