szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A határozat, amely a Hivatalos Értesítőben jelent meg, péntektől hatályos. E szerint Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolású lett Spanyolország – derül ki az országos tiszti főorvos szerdán közzétett határozatából. A sárga besorolást az indokolja, hogy az országban már nem alacsony a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat, az aktuális fertőzöttségi mértéke ugyanakkor kevésbé súlyosnak tekinthető.

A magyar kormány július 15-én léptette hatályba az új beutazási korlátozásokat annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélyét. A vonatkozó kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Azon országok, amelyekben súlyos az aktuális fertőzöttség mértéke, vörös jelzést kaptak. Jelenleg ebbe a kategóriába tartozik az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna, továbbá a legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai ország.

Azokat az államokat, amelyekben aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, a sárga jelzésű csoportba sorotlák. Európában oda tartozik Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság. Ázsiában Japán, Kínai Népköztársaság, Amerikában pedig az Egyesült Államok és Kanada.

Azokat az országokat, amelyek sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába sorolták. Ezekben a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

A Magyarországra való belépésnél más szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. A magyarok állampolgárok a zöld jelzésű országokból kontroll nélkül jöhetnek be, sárga vagy piros jelzésű országokból belépve azonban a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik őket, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól azok mentesülnek, akik be tudnak mutatni a megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel készült két negatív koronavírus-tesztet.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgárok az első tesztet követően szabadulhatnak a karanténból – de meg kell csináltatniuk egy másodikat is –, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból viszont egyáltalán nem léphetnek be Magyarország területére.

Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Egy óvónőnek és egy idősotthon lakójának is pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az óvodát bezárták, az idős férfit, pedig kórházba szállították

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Holnap zsugorított emberfejek nélkül nyit ki újra az oxfordi egyetem múzeuma

Holnap zsugorított emberfejek nélkül nyit ki újra az oxfordi egyetem múzeuma

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni