szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban 96 450 forintba kerül elvégezni azt a PCR-tesztet, amelynek a költségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ 30 ezer forintra lőtte be.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A hódmezővásárhelyi kórházban 96 450 forintba kerül egy PCR-teszt elvégeztetése - szúrta ki a hodpress.hu. A sárga vagy piros besorolású országokból hazatérőknek augusztus elsejétől saját zsebből kell kifizetniük a Covid-19 kimutatására szolgáló teszteket, amennyiben 14 napnál hamarabb elhagynák a karantént. Mindkét esetben két PCR-teszt az előírás, a különbség annyi, hogy a kevésbé fertőzött helyről hazatérők egy negatív teszt után elhagyhatják a lakásukat.

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján elérhetővé tette azokat az intézményeket is, ahol a teszteket el lehet végeztetni - erre állami és magánlaborban is lehetőség van. Az állami laborokban a mintavétel 3500 forintba kerül, egy tesztért további 27 ezer forintot kérhetnek el, a sürgősségi és hétvégi felár 45 ezer forint. Az angol fordítás plusz egy ezres.

A központi tájékoztatóból az is kiderül, hogy az egészségügyi szolgáltatók saját hatáskörükben dönthetnek a tesztek költségeiről, így a Csongrád- Csanád Megyei Ellátó Központ szabálykövető, csak éppen háromszor annyit kérnek el a tesztért, mint ahogy azt a központi számítások szerint kalkulálják.

Az NNK listája szerint a vásárhelyi egészségügyi központ számára az UNI-MED Kft végzi a laborvizsgálatot, ez a cég a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának költségtérítéses ellátását bonyolító cége. A SZTE számára a lista szerint a Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet végzi a Covid-teszteket, de a honlapon megadott telefonszámon az UNI-MED Kft nevében üdvözöl a géphang.

A végeredmény azonban mégis más, mint a vásárhelyi kórház esetében, ugyanis itt 30 ezerért lehetne a laborvizsgálatot kérni a koronavírusra. Kerestük telefonon a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatóját, hogy vajon miért döntöttek a sokszoros ár mellett, a titkárságon azt közölték, hogy egy későbbi időpontban érhetjük el az intézményvezetőt.

*

Cikkünk megjelenése után az UNI-MED Kft. jelezte: cégük nem áll szerződéses viszonyban a hódmezővásárhelyi kórházzal. Az, hogy ennek dacára miként kerülhettek fel az NNK listájára, nem világos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép, többen meghaltak

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép, többen meghaltak

Történelmi esély veszhet el Romániában az egymással és magukkal hadakozó magyar pártok miatt

Történelmi esély veszhet el Romániában az egymással és magukkal hadakozó magyar pártok miatt