szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövő keddre egyeztetésre hívta a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetését és az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumát a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Konferenciája. A megoldáshoz párbeszédre van szükség – írták közleményükben.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Konferenciája (HÖOK) is békítené a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a kormány által kinevezett kuratóriumot. A két szervezet szeptember 8-ra egyeztetésre hívta a vitás feleket az egyetem helyzetéről az Eötvös Loránd Tudományegyetemre – közölte honlapján a Magyar Rektori Konferencia.


Mint írták, azért kezdeményezték az egyeztetést, mert úgy látják, hogy


az erősebb kijelentések inkább mélyítik a szakadékot a fenntartó és az egyetem között, a megoldáshoz pedig párbeszédre van szükség.


Az egyetemi struktúraváltást mind a MRK mind a HÖOK előremutató folyamatnak tartja, de szerintük csak akkor vezethet eredményre, ha a fenntartó és az egyetem is azonos elképzelések mentén kezdi meg az együttműködést, különben az egyetem és a hallgatók is sérülnek.


Az egyetemi struktúraváltás – amikor az államtól részben független alapítványok tulajdonába szervezik ki a felsőoktatási intézményeket – az SZFE esetében eleve nehezen ment, de igazán a héten mérgesedett el, miután múlt pénteken kiderült, hogy az egyetem tulajdoni jogait gyakorló alapítvány Vidnyánszky Attila vezette kuratóriuma az SZFE szenátusának minden fontos jogkörét elvette. Az egyetem vezetősége és a szenátus tagjai erre válaszul hétfőn lemondtak tisztségükről, a hallgatók pedig másnap blokád alá vették az intézmény Vas utcai épületét. Az egyetem és a kuratórium konfliktusáról itt is írtunk bővebben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig

A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak