szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az 1968-as párizsi diáklázadás vezéralakja nem üzent az SZFE-seknek, kiállásukat azonban véleményezte.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Orbán Viktor folytatja, amit eddig csinált. A magyar társadalom minden szintjén megszilárdítja a hatalmát és a befolyását. Most a kutatás és az egyetemek vannak soron. Ez a társadalom totális kontrolljának új formája” – mondta Daniel Cohn-Bendit a Népszavának adott interjúban.

A mára visszavonult politikus, aki 1994-től húsz évig volt tagja az Európai Parlamentnek, azt is mondta: az EP-nek és az Európai Tanácsnak választ kell találniuk arra, hogy mi történjen, amikor egy tagállam megsérti az alapvető értékeket, mint ahogyan ez Magyarországon történik. „Meg kell mutatni, hogy az unióban ez nem elfogadható magatartás, és csökkenteni kell az országnak járó pénzügyi támogatást” – jelentette ki.

Az 1968-as párizsi diáklázadások egyik vezérét – aki aktív politikusként kemény kritikusa volt Orbán Viktor kormányának – arról is kérdezték, mit üzen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak, akik fellázadtak az intézmény autonómiájának megszüntetése ellen.

A véleményemet nem az határozza meg, hogy 50-55 évvel ezelőtt mit tettem és miben hittem, hanem az, hogy most miről mit gondolok. Nézze, 75 éves vagyok, nem látom értelmét, hogy bármit is üzenjek a magyar diákoknak. De politikailag helyesnek tartom, amit csinálnak.

A lap felidézte, hogy Cohn-Bendit 2011-ben a magyarországi helyzetről rendezett EP-vitában azt mondta a magyar miniszterelnöknek: „Önből egy nacionalista populista politikus lesz, aki nem érti az európai demokráciát”. Arra a kérdésre, hogy most mit üzenne Orbánnak, úgy felelt:

Ön egy nacionalista populista politikus, aki lerombolja a demokráciát”.

A visszavonult politikus arról is beszélt, hogy Lengyelországban is látja az önkényuralmi tendenciák terjedését. „De az a különbség a két ország között, hogy Lengyelországban erősebb az ellenzék, mint Magyarországon, ahol igyekszik és küzd, de még mindig gyenge. Látszik, hogy a volt kommunista országokban nem könnyű kiépíteni a demokráciát, meghonosítani a demokratikus kultúrát. Az autoriter rendszerek hosszan tartó nyomot hagytak a társadalmakban. És Orbán tekintélyelvű kormányzása egyre inkább hasonlít a kommunistákéhoz.”

Cohn-Bendit: Ha Orbán módszere fertőző, akkor legyen az emberséges politika is az

Mit gondol a kizöldülő Orbán Viktorról, a néppárttal frigyre lépő ökopártokról és a mai lázadó ifjúságról 1968 vezéralakja, Daniel Cohn-Bendit? A francia-német zöldmozgalom meghatározó alakja nyugdíjas éveit tölti, pedig lehetne Macron minisztere is. Véleménye azért még van mindenről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

15 uniós országnak elege van az 5G-s konteókból, közös cselekvésre hívnak

15 uniós országnak elege van az 5G-s konteókból, közös cselekvésre hívnak