szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Durván nőtt nyár óta a műtétre előjegyzett betegek száma több operációtípusnál is a NEAK adatai alapján. Igaz, olyanok is vannak, amelyekre kevesebben várnak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Van, ahol júniushoz képest jelentősen nőtt a műtétre előjegyzett betegek száma – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva az mfor.hu. Olyan, gyakori beavatkozásokról van szó, amilyeneken nem a betegek élete múlik.

Legjobban az alábbi műtétféléknél nyúltak meg a várólisták:

  • Szürkehályogműtétre 10 421 fő várakozik, júniusban csak 259 fő volt előjegyezve;
  • Pajzsmirigyműtétre 51 fő vár, míg júniusban csupán 4 fő várakozott;
  • Érsebészeti műtétekre jelenleg 150 fő vár, júniusban csak 37-en voltak;
  • Laparaszkópiás nőgyógyászati műtétekre 60 fő vár, míg júniusban mindössze 34 fő várakozott.

De felsorol még további tíznél több beavatkozástípust az mfor.hu, ahol nőtt az előjegyzettek száma. Kevesebben várakoznak viszont prosztata megnagyobbodás miatti műtétre (76 fő a júniusi 652 helyett), mandulaműtétekre (568-an, 789 fő helyett) és orrmelléküreg-műtétekre (99-en, 108 helyett).

Kásler Miklós szeptember elején utasította a kórházakat, hogy ágyaik 20 százalékát tegyék szabaddá, hogy szükség esetén azok rendelkezésére tudják őket bocsátani, akik a Covid-19-fertőzés miatt kórházi kezelésre szorulnak. A járvány második hulláma miatt üresen tartott sok ezer ágyból hétfőn 287-ben feküdt koronavírusos beteg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helsinki: Ombudsmani vizsgálat kell a transzneműek jogfosztása miatt

Helsinki: Ombudsmani vizsgálat kell a transzneműek jogfosztása miatt

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus

Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus