szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségvédelmi szabályok fokozott betartására van szükség a járvány második hullámának kezeléséhez az MKSZ szerint, mivel a lakosság most sokkal kevésbé türelmes, és jóval kevésbé tartja be a járványügyi szabályokat.

A Magyar Kórházszövetség szerint a koronavírus-járvány őszi hulláma hamarabb érte el a kórházakat, mint arra számítani lehetett, és az első hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy jóval nagyobb nyomás nehezedik most az intézményekre, mint tavasszal. A lakosság most sokkal kevésbé türelmes, és jóval kevésbé tartja be a járványügyi szabályokat – közölték.

A járvány második hullámában különösen fontos, hogy a lakosság és az egészségügyi dolgozók is fokozottan ügyeljenek a maszk használatára, a biztonságos távolság betartására, a fertőtlenítésre, és az elkerülhető kontaktusok számának csökkentésére, mert ezekkel szinte teljesen megelőzhető a fertőzés terjedése, ezek hiányában viszont könnyen elkapható a koronavírus-fertőzés, ami – a kórházi tapasztalatok szerint – akár súlyos tüneteket idézhet elő”

– mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

"Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a lakosságnak és a kórházakban dolgozó kollégáinknak, hogy a járvány tavaszi hullámában mellettünk álltak, betartották a kormányzat által hozott szabályokat, és ezek eredményeként az ország összességében jól tudta kezelni a koronavírus terjedését, és megfelelő figyelem jutott az érintett betegek ellátására – fogalmazott Ficzere. – Emellett külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek és társadalmi szervezeteknek, akik lehetőségeikhez mérten támogatták a kórházakat és az egészségügyi dolgozókat a járvány tavaszi szakaszában."

Népszava: Két magyar kórházban sincs már szabad lélegeztetőkapacitás

A Dél-pesti Centrumkórháznak és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek sincs már szabad lélegeztetőkapacitása a Népszava szerint.

A Magyar Kórházszövetség XXXII. szakmai kongresszusán – amelybe a járványhelyzet miatt online tudtak bekapcsolódni a résztvevők – arról is szó volt, hogy a kórházi tapasztalatok szerint őszre nagyot változott a lakosság hozzáállása, érezhető, hogy elfogyott a türelem és a megértés.

Ezzel párhuzamosan az is jól érzékelhető, hogy nemcsak fizikailag, de pszichésen is elfáradtak az orvosok és az ápolók, sokan megbetegedtek, vagy karanténban vannak, ami tovább nehezíti a betegellátást

– írták csütörtöki közleményükben.

"A kórházak mindent megtesznek a koronavírus-fertőzés miatt, illetve egyéb betegségek okán kórházakba kerülő páciensekért is. Mivel jelenleg sokkal nehezebb helyzetben van az egészségügyi rendszer, mint bármikor, kérjük a lakosság türelmét és a járványügyi előírások fokozott betartását, valamint azt, hogy csak hiteles és megbízható forrásokból, internetes oldalakról informálódjanak a járványhelyzettel kapcsolatosan" – hívta fel a figyelmet az MKSZ elnöke.

A járványügyi helyzetet az ágazat vezetése átlagfinanszírozással segítette a tavaszi időszakban, amely lehetővé tette a bérek kifizetését, valamint azoknak a beszerzéseknek a megvalósítását, amelyek megteremtették a biztonságos betegellátás feltételeit – közölték.

"Szeptember elsejétől ismét teljesítményfinanszírozásra állt át a rendszer, emellett pluszforrás is érkezett az elmaradt beavatkozások elvégzésére. Tekintettel arra, hogy a második hullámban külön figyelmet fordítunk arra, hogy – amíg a helyzet engedi – a fertőzött betegek mellett minden olyan beteget ellássunk, aki kórházi kezelésre szorul, az MKSZ olyan átlagfinanszírozást tartana szükségesnek, amely három teljes értékű hónap finanszírozását tekinti alapnak, és figyelembe veszi a járványügyi költségeket is" – mondta Ficzere Andrea.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Trump ígéretei ellenére az amerikai munkahelyek továbbra is külföldre vándorolnak

Trump ígéretei ellenére az amerikai munkahelyek továbbra is külföldre vándorolnak

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei