szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szülész sokszor kevesellte is a páciensektől kapott összeget.

Első fokon felfüggesztett börtönre ítélték azt a szakorvost, aki a vád szerint többször is jogosulatlanul kért pénzt a pácienseitől, közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a hetvennégy éves férfi szülész-nőgyógyászként dolgozott egy budapesti egészségügyi intézményben. A férfi az egyébként a társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozásokért 2014 és 2017 között öt betegétől kért pénzt és egyes esetekben kapott is. Előfordult az is, hogy az orvos a beteg által önként vagy kérésre adott összeget kevesellte.

A Fővárosi Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának miatt emelt vádat az orvos ellen.

A bíróság bűnösnek mondta ki a férfit, és 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 80 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, letöltendő börtönbüntetésre, közügyektől és foglalkozástól való eltiltásra, valamint a vagyonelkobzás összegének emelésére jelentett be fellebbezést. A védelem elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében élt perorvoslattal.

Képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Ez nem hála, hanem a félelem bére. Miért nem tudunk szabadulni a hálapénztől?

Akár húsz évbe is telhet a hálapénzrendszer kivezetése a magyar egészségügyből, de ha most nem lépnek a felelősök, soha nem szabadulunk meg tőle. Az évente zsebbe csúsztatott tízmilliárdoktól a betegek jobb ellátást remélnek, a valóságban azonban a rendszert torzítják és bebetonozzák az egyenlőtlenségeket. A Magyar Orvosi Kamara jelentős béremelést és szigorú büntetőjogi szankciókat javasol, amely csak kisebb ajándékok, például csokoládé és kávé elfogadását engedélyezné. A téma magyarországi kutatója szerint ez nem elég, konkrét szolgáltatásokat, például a szabad orvosválasztást kellene fizetőssé tenni.

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya