szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diákokat nem érte váratlanul a kancellár próbálkozása.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Csütörtök délelőtt kicsivel 10 óra előtt megpróbált bejutni Szarka Gábor, frissen kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe.

Szerdán az SZFE hallgatói és a sztrájkbizottság is elutasította az egyetem vezetése által tett komplex ajánlatot, erre reagálva közleményt adott ki Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár. Ebben többek között azt írták, hogy „Szarka Gábor október 8-án reggel az SZFE Vas utcai épületében megkezdi a munkáját annak érdekében, hogy biztosítsa az egyetem működőképességét, felelősséget vállalhasson az ott dolgozók munkakörülményeiért és intézkedhessen a bérek és egyéb juttatások kifizetéséről".

Az egyetem polgársága kora reggel óta gyülekezett a Vas utcai bejárat előtt, tegnap,

az SZFE HÖK honlapján arról írtak, hogy hisznek benne, hogy egyetemüket meg tudják és meg is fogják védeni.

Szarka Gábor reggel megjelent a bejárat előtt, és azt kérdezte, kivel tárgyalhat. A diákok erre közölték, hogy az SZFE-nek jelenleg nincsen legitim vezetése.

A kancellár megkérdezte a hallgatóktól, hogy ha tudták, hogy ma reggel odamegy, miért nem jött valaki a helyszínre, aki az arcát is vállalná, (azaz, aki tárgyalna vele). Ezek után elmondta, az irodájában több tucat dokumentum vár aláírásra: ha nem tud bejutni, nem tudja őket aláírni (szerinte márpedig ezek a papírok szükségesek a kifizetésekhez – az SZFE polgársága már korábban is beszélt arról, hogy a bérszámfejtés külső helyszínen zajlik).

Szarka Gábor felolvasott egy hatpontos nyilatkozatot, amelyben többek között leszögezte, hogy az egyetem vezetését akadályoztatják a hivatalos munkavégzésben, továbbá elmondta, írásban fordul a kuratóriumhoz, hogy jelöljenek ki egy új helyszínt, ahol megkezdhetik a munkát. Az elfoglalt épület működéséért, az ott folyó oktatási tevékenységért az egyetem vezetése a mai naptól nem vállal felelősséget – tette hozzá. Szarka Gábor elmondta, az épület üzemeltetését igyekeznek a bent lévő munkavállalókon keresztül továbbra is biztosítani, amíg arra mód és lehetőség van. A tanulmányi félév elismerésének sorsa innentől kezdve az egyetemfoglalók kezében van – jelentette ki.

"Miután a jelenleg folyó oktatási tevékenység, tantermi megfelelőségét és tartalmát hivatalosan felügyelni és igazolni képes vezető október 1-je óta nem tartózkodik az épületben, ezért az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás szakmai tartalmáért. A mai nap fordulópontot jelent, az SZFE vezetése mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál" – mondta.

Szarka felhívást intézett az egyetem polgárságához, hogy vegyenek részt ebben a megújulásban. "Szintén felhívást intézünk a kulturális élet valamennyi szereplőjéhez, illetve a kulturát szerető magyar emberekhez, hogy biztosítsák támogatásukról a színház-és filmművészeti képzés megújításának erőfeszítéseit, legyenek annak aktív részesei."

Szarka Gábor ezután közölte, a dokumentumokat a kollégái át fogják vinni egy, a kuratórium által kijelölt új helyszínre, ahol aláírhatja őket. A kancellár végül elhagyta a helyszínt.

A hallgatók egy része közben az ITM Fő utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, "hátha így meghallják őket odabent".

A diákok elmondták: elutasítják az illegitim vezetőséget, követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását, a jelenlegi kuratórium lemondását.

Mint elmondták, a legfrissebb hallgatói kérdőívet 353 aktív nappali tagozatos diákból 283 töltötte ki a hét elején:

  • közülük 95 százalék tartja illegitimnek a kuratóriumot,
  • a kuratórium eddigi tevékenységét 80 százalék elfogadhatatlannak értékeli,
  • 89 százalék úgy gondolja, hogy az egyetem korábbi autonómiája teljes mértékben elveszett
  • az épületek blokádját 95 százalékuk szerint továbbra is fenn kell tartani.

Hallgatók nélkül nincs egyetem, a hallgatók pedig a Vas és a Szentkirályi utcában vannak – jelentették ki.

az irodában több tucat dokumentum várja, hogy aláírja, ha nem tud bejutni, nem tudja őket aláírni, ezért annak kell vállania a felelősséget, aki odaküldte a diákokataz irodában több tucat dokumentum várja, hogy aláírja, ha nem tud bejutni, nem tudja őket aláírni, ezért annak kell vállania a felelősséget, aki odaküldte a diákokat

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány