szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódik a sztrájk az egyetemen.

Október 4-én ismertette nyolcpontos megegyezési javaslatát az SZFE új vezetése. A Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által írt levélben többek között felajánlották, hogy az egyetem főállású munkavállalói szeptember 1-jétől egységesen 10 százalékos bérfejlesztésben részesülnek, vagy hogy egy esetleges sikeres megegyezés esetén 2021. január 1-jétől egységes bértáblát vezetnek be, melynek eredményeként további átlagos 15 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre. Feltételként azt szabták, hogy a dolgozók fejezzék be a sztrájkot az egyetemen.

Az SZFE oktatói másnap tudatták, hogy ugyan az ajánlattételt megkapták, azonban amíg nincs a hallgatókat, az oktatókat, valamint az egyetem összes munkavállalóját megcélzó teljes körű egyeztetés, addig nem reagálnak rá, illetve a sztrájkot fenntartják.

A sztrájkbizottság szerdán reagált az ajánlatokra. A 2020. szeptember 1-től egységesen bevezetendő 10%-os bérfejlesztéssel kapcsolatban azt írták: egyetértenek azzal, hogy alacsony a bérszínvonal az egyetemen, de a fizetések emelése önmagában nem garantálja az egyetem autonómiáját. Jelezték, követeléseikről továbbra is tárgyalnak, de a sztrájkot nem fejezik be.

A 2021. január 1-től bevezetendő egységes bértáblával, illetve az ehhez kapcsolódó további átlagos 15%-os bérfejlesztéssel kapcsolatos ajánlatra azt írták, hogy az a feltételezésük, ez csak egy korábbi ígéret megismétlése, így ezt nem tartják a sztrájktárgyalás részének.

A bizottság a következő pontban hangsúlyozta, addig tartják fenn a sztrájkfelhívást, ameddig mind a nyolc követelésről megállapodás nem születik.

A négyes pontban azt kérte az új vezetés, hogy legkésőbb 2020. október 7-én éjfélkor az új egyetemi vezetők visszavonhatatlanul beléphessenek az egyetemre. Az egyetem válaszában hangsúlyozta, hogy szét kell választani a blokádot és a sztrájkot, előbbit a hallgatók gyakorolják, így arra a sztrájkbizottságának nincs felhatalmazása nyilatkozni.

A sztrájkbizottság üdvözölte az egyetem autonómiájának visszaállítására vonatkozó szándékot, ugyanakkor hangsúlyozták, ezt a fajta függetlenséget épp az új kuratórium vette el az egyetemtől. Azt írják, hogy az egyetemi autonómia garanciái az egyetem által augusztusban előkészített és a szenátus által jóváhagyott alapdokumentumokban vannak lefektetve.

Az új vezetés következő ajánlata szerint a hallgatói szerveződés eredményeként kialakult fórumok tovább működhetnek, ez azonban nem vezethet az oktatás megzavarásához. A sztrájkbizottság véleménye szerint a fórum működtetése nem engedélyhez kötött és nem látják, hogy miként lehetne megtiltani. Azt is hangsúlyozták, hogy a tanév szeptember 14-én elkezdődött. "Meglátásunk szerint a tanév felfüggesztésére sem elegendő ok, sem törvényes lehetőség nincsen, különösen nem a tanév negyedik hetében" – írták.

A sztrájkbizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a válság kialakulásának felelősségét nem tudják vállalni.

Ön nem vett részt abban a hónapokig tartó folyamatban, amelynek következménye a kialakult állapot. A demokratikus és jogszerű érdekérvényesítés lehetőségeit keressük. Az egyetemi autonómia nem magánügy, alapvetően határozza meg az intézményi működést

– írták.

Álláspontjuk szerint a fenntartónak elsőrendű érdeke lenne a helyzetet a jogszabályoknak megfelelően rendezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál

Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál

 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését