szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem demokráciaként emlegeti Magyarországot egy svéd egyetem.

A Göteborgi Egyetem friss tanulmánya szerint az amerikai Republikánus Párt egyre illiberálisabbá vált az elmúlt húsz évben, és mind jobban hasonlít az autokrata kormánypártokra, mint az európai jobbközépre – írja a The Guardian.

A tanulmányban Magyarországot név szerint is említik India, Lengyelország és Törökország társaságában: a svéd kutatók szerint a republikánusok az elmúlt időszakban egyre többször úgy démonizálták az ellenfeleiket és ösztönöztek erőszakra ellenük, mint ahogy az említett országokban uralkodó nacionalista pártok teszik.

A tanulmány szerint republikánusok változásának egyszerre volt előidézője és következménye is a jelenlegi elnök, Donald Trump.

Eközben a Demokrata Párt hozzáállása alig változott a demokratikus normákhoz: ez a tömörülés továbbra is hasonlít az európai jobb- és balközéphez, amelytől elsősorban a gazdasági megközelítésben térnek el.

A republikánusok világnézeti változását Orbán Viktoréhoz, valamint az általa vezetett Fideszéhez hasonlítják: a liberális ifjúsági mozgalomból kinőtt autoritárius pártéhoz, amely Magyarországot az Európai Unió első nem-demokráciájává tette.

Ezzel szemben a nyugati jobbközép pártokhoz sokkal kevesebb közük van a 2020-as republikánusoknak, a szöveg szerint még a szintén jobbra tolódott brit konzervatívok is jóval kevésbé extrémek.

A tanulmány egy sokkal ijesztőbb adatra is rámutat: jelenleg a világ 35 százaléka, 2,6 milliárd ember él egyre autoriterebbé váló hatalom alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vértessy Péter / Brüsszel hvg360

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

A tekintélyes brüsszeli elemzőintézet, a European Policy Centre kerekasztal-beszélgetéseire rendszeresen magasrangú politikusok, volt és jelenlegi politikacsinálókat hív meg. Most az ír David O’Sullivan, az EU volt washingtoni nagykövete és a Barack Obama elnöksége idején szolgált amerikai EU-nagykövet, Anthony Gardner beszélgetett arról, mi várható a transzatlanti kapcsolatokban az amerikai elnökválasztás után.

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét