szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagyobb számú mintavételek miatt további 200 egységet vetnek be, hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok. Az operatív törzs szerint egy koronavíruson átesett személy 6 hónapig tekinthető védettnek az újrafertőződéssel szemben.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megtartotta csütörtöki tájékoztatóját az operatív törzs, de Müller Cecília országos tiszti főorvos nélkül. Először Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról. Elhangzott: hétfőtől – vagyis november 2-től – a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is kiterjesztik a kötelezettséget.

A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik. (A maszkokat a tömegközlekedésben, színházakban, mozikban és az egészségügyi intézményekben továbbra is ugyanúgy viselni kell.)

Az operatív törzs szerint egy meredeken emelkedő második hullámban van Európa, így Magyarország is, ezért a korábbiaknál is fontosabb az óvintézkedések és a higiéniára vonatkozó szabályok betartása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek,

a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat.

Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Az operatív törzs most is kapott kérdéseket, melyek egyike az eü-dolgozók átirányítására vonatkozott. Mint mondták: eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint – fel vannak készülve a betegek ellátására.

A csütörtöki tájékoztatón kitértek a napi adatokra is: ezúttal 2194 főnél mutattak ki koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és elhunyt 56, többségében krónikus beteg. Ezzel 1634 főre emelkedett a halálos áldozatok száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?