Tetszett a cikk?

A fideszesek a múlt héten megszavazták ugyan, hogy egy ellenzéki javaslat alapján majd valamikor napirendre tűzik az Európai Unió Bírósága által elmarasztalt civiltörvény visszavonását, de azt már elutasították a hétfői ülésen, hogy ezt gyorsan tegyék meg.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a kormánypárti többség szavazatával a múlt hétfőn vette tárgysorozatba – azaz sorolta be a megtárgyalandók közé – „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló MSZP–Párbeszéd-javaslatot. A luxemburgi bírák szerint az (egyébként teljesen hatástalan) jogszabály hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be, amelyek sértik a szabad tőkemozgást, valamint a személyes adatok védelméhez való és az egyesülés szabadságához fűződő jogot. A hvg.hu akkor felhívta a figyelmet: a bizottsági támogatásból nem következik, hogy tényleg hamar dűlőre is viszik a dolgot.

Ez derült ki a november 2-i plenáris ülésen, ahol az előterjesztő Tóth Bertalan, Harangozó Tamás és Szabó Timea a javaslatuk sürgős tárgyalását kérte. Ezt azonban 48:109 arányban elvetették. A Fidesz képviselői közül csak Farkas Flórián, Herczeg Tamás és Tapolczai Gergely értett egyet a sürgősséggel – a KDNP-ből senki. Igennel szavazott a jelenlévő összes ellenzékin és két kivétellel a függetleneken kívül a többnyire a kormányoldalt támogató Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is.

A gyakorlat szerint a kormánypárti képviselők egyéni törvényjavaslatait, miután az illetékes bizottság mindig tárgysorozatba veszi őket, csaknem mindig már a következő héten a plenáris ülés napirendjére tűzik. A jelek szerint egy ellenzéki kezdeményezés, még ha el is fogadták, hogy egyszer majd meg kell tárgyalni, ilyen előzékeny kezelésre nem számíthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Itthon

Ellenzéki javaslat alapján vonják vissza a civiltörvényt?

Még ez is előfordulhat, mert az országgyűlés igazságügyi bizottságának hétfői ülésén a kormánypárti többség tárgysorozatba vett – azaz besorolt a megtárgyalandók közé – egy erre vonatkozó MSZP–Párbeszéd-javaslatot.

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben