szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész hazug orbáni propagandagépezetről írt közleményében.

Orbán Viktort és a brazil elnököt, Jair Bolsonarót említette példaként George Clooney a minap a GQ-nak adott interjúban, amikor a világban tapasztalható dühről és gyűlöletről beszélt új filmje, a jövőben játszódó The Midnight Sky kapcsán.

A hollywoodi sztár szavaira ráugrott a kormányközeli sajtó, foglalkozott velük a közmédia, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig közleményt adott ki miattuk. Valamennyi közlés lényege az volt, hogy Clooney azért támadta a miniszterelnököt, mert jóban van Soros Györggyel és családjával, sőt, szerintük a sztárt „a befolyásuk alatt tartják Sorosék”.

Clooney hétfőn közleményben reagált a kormányzati megnyilatkozásokra, és kitért arra is, milyennek látta, látja Magyarországot. A Telexhez is eljutott szöveg magyar fordítása szerint a színész azzal indított, nem számít arra, hogy a válaszát a magyar híroldalak nagy része lehozza, „mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik”.

Leírta, hogy Soros Györggyel és a fiával, Alexszel is csupán egy-egy alkalommal találkozott, az előbbivel egy, a menekültválságról szóló ENSZ-értekezleten, az utóbbival pedig egy davosi rendezvényen.

Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont.”

Clooney ezután arról írt, hogy a Soros család azzal, hogy oktatást és jogsegélyt finanszíroz a szegényeknek és a menedékkérőknek, hatalmas jót tesz a világnak. És megemítette azt is, hogy Orbán is Soros pénzén tanult Nagy-Britanniában.

Ami korábbi megjegyzéseimet illeti, szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat.”

A színész felidézte, hogy először a nyolcvanas, következőleg pedig a kétezres évek elején járt Magyarországon. „Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt” – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb