szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester egyúttal arra kéri a budapestieket, hogy a járványhelyzetet figyelembe véve készüljenek az ünnepekre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Biztonságos, a koronavírus-járvány elleni küzdelmet támogató ünnepi készülődésre kéri a budapestieket a főpolgármester.

Karácsony Gergely az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmaz:

Arra kérek mindenkit, hogy továbbra is kerüljék azokat a helyzeteket, amelyek a járvány továbbterjedését segíthetik. Gondoskodjanak időben a karácsonyi ajándékok megvásárlásáról.

A főpolgármester arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes olyankor vásárolni, amikor nincs tömeg a boltokban, vagy inkább az online vásárlást választani. "Továbbá érdemes azokat a kisebb boltokat keresni, ahol kisebb a tömeg, és amelyek egyébként is nehéz helyzetbe kerültek a járvány ideje alatt, így a helyi, budapesti vállalkozásokat is tudjuk támogatni."

A politikus emlékeztet arra, hogy csaknem az egész évet meghatározó koronavírus-járvány most is tombol Magyarországon. Ezért az adventi időszak, a várakozás időszaka is nagyon más idén, mint ahogy azt megszokhattuk. "Bár Budapesten – köszönhetően a budapestiek fegyelmezettségének és az időben meghozott fővárosi intézkedéseknek – most úgy tűnik, mintha jobb lenne a helyzet, "semmi okunk hátradőlni".

A pandémia a sok családi ünnep és a húsvét után a karácsonyi készülődéssel és magával az ünneppel kapcsolatos terveinket is felülírja, és karácsonyig nem számíthatunk arra, hogy a veszély érdemben csökkenni fog"

– fogalmazott, hozzátéve, "ebben a helyzet fontos, hogy hallgassunk a szakértőkre, és remélem, hogy a kormány is így tesz majd".

"A budapestiek eddig is nagyon fegyelmezetten viselkedtek a járvány során, és tudom, hogy az ünnepek közeledtével egyre nehezebb megfelelni ezeknek a szabályoknak, de ha kitartunk, akkor le fogjuk győzni a járványt, és akkor jövőre is lesz kivel közösen ünnepelni" – fogalmaz közleményében a főpolgármester.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, az operatív törzs hétfőn dönt a januárig érvényben lévő korlátozásokról, hozzátéve, hogy járványügyi szakértők mereven ellenzik a nagyobb lélegzetvételű enyhítéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jóváhagyták az Erasmus+ 26 milliárd eurós költségvetését

Jóváhagyták az Erasmus+ 26 milliárd eurós költségvetését

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota