szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Posta péntektől kezdi kiküldeni a 60 évnél idősebbeknek a koronavírus elleni oltás regisztrációs lapját.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt 24 órában 246 emberrel szemben intézkedett a rendőrség, mert nem volt rajtuk maszk. Szeptember 21-e, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta összesen már 12 265 embert vontak felelősségre emiatt – közölte Gál Kristóf az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egy budapesti vegyeskereskedést hét napra bezártak a hatóságok, mert a tulajdonos nem megfelelően viselt maszkot. A vonatkozó kormányrendelet hatályba lépése óta már 97 üzletet, létesítményt vagy szolgáltatatási helyet zárt be a rendőrség. A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és a szabadidős létesítményekre vonatkozó intézkedések megszegése miatt eddig már 576 intézkedés történt.

Az elmúlt napon 293 embert vontak felelősségre, mert megszegték a kijárási tilalmat. Egy emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a lakóhelyétől számított 500 méternél távolabb sétáltatta a kutyáját. A november 4-én életbe lépő kijárási korlátozás, illetve a november 10-e óta érvényes kijárási tilalom bevezetése óta már 11 412 emberrel szemben intézkedett a rendőrség.

Gál emlékeztetett, hogy a kormány döntése értelmében január 11-ig ingyenes marad a parkolás, illetve, hogy a szentestére és karácsonyra vonatkozó intézkedésekről december 21-én határoznak majd.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője ismertette a csütörtöki reggeli járványügyi adatokat, majd elmondta, hogy az elmúlt 15 napban a legtöbb új esetet Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Budapest XI. kerületében regisztrálták.

Arra is emlékeztetett, hogy már él a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol a koronavírus elleni oltásra lehet regisztrálni. Az osztályvezető hozzátette, hogy az idősek számára postai úton is lehetővé tették a regisztrációt. Az erről szóló levelet pénteken kezdi kézbesíteni a posta. A levelet összesen 2 millió embernek küldik majd ki, az év végéig minden érintett megkapja.

Az oltás 2021. év elején kezdődhet meg. A regisztrációhoz a TAJ-számot, az életkort és az elérhetőséget kell megadni.

Galgóczi hangsúlyozta, hogy a regisztráció nem jelent kötelezettséget, csak a védőoltás iránti igényeket mérik fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne próbálja ki otthon, mi történik, ha bemondja az iPhone-nak, hogy 14

Ne próbálja ki otthon, mi történik, ha bemondja az iPhone-nak, hogy 14

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020