Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Hegyi Szabolcs szerint ugyanis még azokat is korlátozza, akik egyébként magukat kereszténynek vallják.

A parlament a héten elfogadta az alaptörvény kilencedik módosítását, amelyben az is benne van, hogy biztosítják Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a hvg.hu közéleti podcastjében, a Fülkében azt mondta, a keresztény kultúrára való hivatkozás lényegében az állam világnézeti elkötelezettségének elleplezése. Egy olyan menedék, amelyben kiépülhet egy olyan stratégia, hogy formálisan az állam és az egyház szétválasztása megtörténik ugyan, a gyakorlatban viszont nem.

A szakember szerint az újabb módosítás célja a többi között az, hogy a Fidesz–KDNP kormány egyben tartsa a jobboldali, konzervatív, keresztény szavazótábort, és nem mellesleg a változtatás alapja lehet a lelkiismereti szabadság további korlátozásának is.

A beszélgetésből kiderül még, hogy

  • mit értünk keresztény kultúrán, és az ezen alapuló nevelésen,
  • miért kellett a keresztény kultúra védelmét az Alaptörvénybe foglalni,
  • milyen hatása lesz ennek a mindennapi jogalkotásra.

A beszélgetést, amelyet a Független Médiaközpont támogatott, itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Stumpf szerint a gyakori Alaptörvény-módosítás a jogrendszer stabilitását veszélyeztetheti

Mi történik, ha egy asztalhoz ül le beszélgetni az orbáni hatalomgyakorlásról és a kancellária típusú kormányzásról Stumpf István, Navracsics Tibor, Lázár János és Gulyás Gergely? Hamar kiderül, lát-e valamelyikük hibát az elmúlt 10 év kormányzati lépéseiben, de az uniós vétó és az alaptörvény legújabb módosítása is előkerült.

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa