szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt országos tisztifőorvos szerint hárommillió embert kellene beoltani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szentestére feloldották a kijárási korlátozást, miközben a fertőzöttségi adatok nem javultak jelentősen - mondta el Falus Ferenc az ATV-ben.

A volt országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a briteknél megjelent „mutáns vírus” sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi válfaja, szerinte a repülőgépek leállításával a kormány késett egy napot, mivel az ilyen gyorsaságnál ez is sokat számít, hiszen vigyázni kell, hogy ne terhelődjön túl az egészségügy.

Falus Ferenc szerint az vicc kategória, hogy egy hétvége alatt be lehet oltani mindenkit. Hárommillió embert kellene beoltani, ezt számításai szerint 3-4 hónapon belül végre lehet hajtani. Az Európai Unió folyamatosan szállítani fogja a vakcinákat, a következő hónapokban az oltás menete jól tükrözi a volt tiszti főorvos szerint a kormány teljesítményét majd.

A magyar társadalmat oltásellenesség jellemzi, Falus azt gondolja, hogy világosan kellene beszélni az emberekkel. Sem a szakmának, sem az embereknek nincs átfogó ismerete a vakcináról, szerinte mindenkinek azt kellene tennie, hogy a leghamarabb elérhető engedélyezett oltással beoltsák magukat, mert ez még mindig kisebb kockázatot hordoz, mint a vírus.

Az oltási szövődmény hihetetlenül ritka, ettől sem kell tartani a volt tiszti főorvos szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!