Tetszett a cikk?

Ez a HVG hetilap ajánlója.

Mészáros Lőrinc a vagyonát, személyes biztonságát félti, ezért őrző-védő céget alapít (lásd Magyarország rovatunk cikkét). Orbán Viktor a hatalma elvesztésétől retteg, ezért még a kritikát is igyekszik csírájában elnyomni. Fél a tudomány függetlenségétől, a felsőoktatás autonómiájától és úgy általában a szabad gondolkodóktól. (Egyikükkel, Sean Scully amerikai képzőművésszel Szellem rovatunkban olvashatnak beszélgetést.) Orbán azt hiszi, ha pénzt, paripát, fegyvert, állami ingatlant osztogat, a történelmet visszamenőleg is újraírathatja – például a CEU elüldözésével létrehozott káderképző, az MCC segítségével, s egy nagy múltú szakmai orgánum brandjének felhasználásával (lásd Elérték a Rubicont című írásunkat).

Félnek, s nincs ebben semmi meglepő. Az ellenkezője volna az. Összeharácsoltak annyit, hogy már nem csak a láncaikat veszthetik.

És mivel tudják, hogy pusztán papíron áll mögöttük a többség, rettegnek: reggel, délben és este. Azt hiszik, ha erősnek mutatják magukat, a megtévesztett választó náluk keres majd oltalmat az aktuálisan kijelölt gonosz elől. Abban a hitben élnek, hogy mindenki megfélemlíthető. Az SZFE tanárainak, diákjainak bátorsága ezért is riasztja meg őket (lásd Kijátsszák című cikkünket). „Bátor az, aki veszélyben vagy a veszélyes következmények tudatában is félelem nélkül, legjobb meggyőződése szerint cselekszik.” Ezt az érzést ők nem ismerik. Az ő bátorságuk véges. „Ezek most nem azok az idők, hogy önkritikát gyakoroljunk” – mondják a NER percemberkéi. Félnek, de megjátsszák, hogy nem félnek. Se Istentől, se embertől.

©

A kisember is fél, de nem úgy, ahogy ők. Fél a járványtól, a kiismerhetetlentől, a bizonytalantól. Ám bezárkózni sem akar. Orbán pedig nem mer e közhangulattal szembemenni. Akkor sem, ha más országok példája, a virológusok intő szava az ellenkezőjét diktálná (lásd összeállításunkat Fókuszban és Világ rovatunkban). Bagatellizálja a veszteségeket: mesterségesen alacsony szinten tartott tesztelés, megszűnt kontaktkutatás – így legalább a számoktól, a tényektől nem kell félnie. Amelyek makacs dolgok. És ha hozzáértően csoportosítják, elemzik őket, még segíthetnék is a döntéshozatalt. Erre szolgál a mesterséges intelligencia. Csakhogy – mint Gazdaság rovatunk cikkéből kiderül – Orbánék e felbecsülhetetlen értékű adatvagyont sem arra használják, amire való. Kalmárkodnak vele, s közben, hogy a figyelmet eltereljék, kiadósat sorosoznak.

A kormányzati kommunikációban a Soros-hálózat karmestereként aposztrofált Gerald Knausnak is lenne félnivalója, ám ő inkább csak értetlenkedik, vajon mivel érdemelte ki e címet, s mire a titkosszolgálatok buzgalma, hogy vádat koholhassanak ellene az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete címén. Portré rovatunkban a politológus felidézi, hogy míg neki Oxfordban tanuló osztrák diákként magának kellett fizetnie a tanulmányait, magyar évfolyamtársa, bizonyos Orbán Viktor Soros György pénzén ingyen tanult ugyanott. Rég történt, az még egy másik Orbán volt. Amelyik még Bibóval vallotta: „Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni.”

DOBSZAY JÁNOS

vezető szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája