szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségügyi dolgozók után a szociális intézményekben folytatják az oltást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Lezárult az egészségügyi dolgozók "kampányoltása", mától a bentlakásos szociális intézményekben, és az idősotthonokban folytatják – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Összesen 1845 intézményről van szó, többségük idősotthon, de vannak közöttük pszichiátriák is.

Csütörtökön 143 oltócsapat 220 intézményt látogat meg, ezekben pedig több mint 13 ezer ember kap majd koronavírus elleni védőoltást Galgóczi szerint. A négy nagy idősotthonban, ahol januárban kezdték meg a vakcinációt, már a második adag oltás beadása van soron. Miután ez a célcsoport megkapta a védőoltást, az oltási terv szerint az otthonukban élő "legidősebb honfitársaink" (a 89 évnél idősebbek) következnek.

Galgóczi ismertette az elmúlt nap járványügyi adatait is: 1569 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 93 beteg pedig meghalt. Az elhunytak száma ezzel 12 291-re emelkedett. Kórházban 3669 beteget kezelnek, 249 003 ember már meggyógyult.

A kormány célja megőrzi az elért eredményeket és megelőzni a járvány további terjedést – magyarázta Kiss Róbert rendőr alezredes Gulyás Gergely miniszter bejelentését arról, hogy a kormány március 1-ig meghosszabbítja a járványügyi korlátozásokat. Kiss ezután az elmúlt 24 órában történteket számszerűsítette. 180 esetben intézkedtek a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok be nem tartása miatt, illetve 52 feljelentés született. 337-en sértették meg a kijárásra és a gyülekezésre vonatkozó tilalmat. 30 napra bezárattak egy budapesti, X. kerületi sörözőt. Ide lakossági bejelentés alapján vonultak ki a rendőrök. A söröző kívülről zártnak tűnt, mégis bent ittak négyen.

2927 ember került hatósági karanténba az elmúlt nap során. Jelenleg összesen 19 131-en vannak karanténban.

Újságírói kérdések nem voltak. Kiss szerint azokra már válaszoltak a Kormányinfón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás Gergely: Március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások

Legközelebb február második felében vizsgálják felül a járványügyi védelmi intézkedések fenntartását, március 1-ig érvényben maradnak – derült ki a kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter szerint felgyorsítják a vendéglátósok által igényelt bértámogatások kifizetését, és bejelentette, hogy 45 milliárdos kerettel új program indul a falusi kisboltok támogatására.

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja