szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A testvérközösség jelentette be, hogy visszakapták a technikai számot, ami a felajánláshoz szükséges.

Újra fel lehet ajánlani az egyházi 1 százalék adót a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), miután az egyház visszakapta az ehhez szükséges 0444-es technikai számot – jelentette be Iványi Gábor lelkész a MET oldalán.

A technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez. Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az „egyházi tevékenységet végző szervezetek”, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt”

– írta erről Iványi az általa vezetett egyház oldalán.

A részletekből kiderült, hogy a MET Strasbourgban pert nyert a Magyar Állammal szemben, ahol kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg őket az egyházi státusztól, így visszamenőleg jár a visszatartott pénz. “Akkor az állam (nem a tényleges bevallások, hanem az utolsó megkérdőjelezhetetlen év befizetései alapján) visszamenőleg fizetett. Azonban 2017–2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezésére nem” – olvasható a MET közleményében.

“Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 %-ot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 %-ot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak” – írta erről Iványi Gábor.

Az ügy mostani fejleménye, hogy váratlanul arról értesítette az egyházat a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, így az egyházi 1% újra felajánlható lesz. A státusza ügyéért azonban továbbra is harcot folytat az egyház.

Iványi Gáborral tavaly nyáron interjút készített a hvg360, a beszélgetést alább olvashatják:

Iványi Gábor: Nagyon fáradt vagyok, de nem adom fel

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke fél attól, hogy elvész Magyarország jövője, mert most átalusszuk azt, ami történik, és képtelenek leszünk felkelni, a saját lábunkra állni. De azt mondja, egyetlen célja van: úgy élni az életét, hogy ne szenvedjen el lelki károkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot

Könnyen lehet, hogy jó szándék vezérelte, mégis rosszul gyűjtötte eddig szelektíven a műanyagot