szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, a harmadik hullám felívelő szakaszában vagyunk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

“Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk” - kommentálta az aktuális járványügyi adatokat Müller Cecília, aki szerint a mutáns törzsek megjelenésével együtt indult meg a fertőzésszám felfelé.

Koronavírus: két hónapos csúcson az új fertőzöttek száma, meghalt 110 beteg

Orbán Viktor a Kossuth rádióban ismertette a friss járványügyi adatokat.

A tiszti főorvos beszámolt a Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcináról is, amelyek dokumentációja szerinte kielégítő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ immunbiolgóiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya megvizsgálta a vakcinát, és összes dokumentációját. Úgy találta, hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése.

A gyártói specifikációnak megfelelt a kínai Sinopharm vakcina hatósági vizsgálata, erről értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is. Ez azt jelenti, ha jóváhagyják az emberi alkalmazást, elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon a Sinopharmmal.

Müller szerint a Sinopharmmal kapcsolatban az összes információt közzéteszik a betegtájékoztatóval együtt. “Az immunreakció kiváltása talán még fokozottabb is más vakcináknál, hiszen tartalmazza a teljes (elölt) vírust úgy, hogy már fertőzést és betegséget okozni nem képes” - mondta. “Erőteljes lehet a szervezet részéről az immunológiai válasz. A leiratban 79 százalékos hatékonyságot jelölnek, 18 év felett mindenki számára oltható” - mondta, hozzátéve, hogy a várandósok és egyes krónikus betegek ebben az esetben is kivételt képeznek.

Az újságírói kérdésekre elmondta, máig 1474715 adag vakcina érkezett Magyarországra nyugatról és keletről. Ennek a nagyjából másfél millió vakcinának a 60 százaléka nyugatról jött, 40 százalék pedig keleti beszerzésből. Müller azt ígérte, a kormányzati tájékoztató honlapon hamarosan nyilvánosságra hozzák, melyik vakcinából mennyi érkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot