Tetszett a cikk?

Arról is szól a jogszabály, hogy a veszélyhelyzetben bárkinek szinte bármire lehet támogatást adni a Nemzeti Kulturális Alapból, és erről az emberi erőforrások minisztere egyedül dönt.

A késő este megjelent rendelet szerint a következő bő két hónapban úgy használhatják fel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) teljes költségvetési maradványát „a veszélyhelyzetből eredő, a kulturális ágazatot érintő hátrányos következmények enyhítése érdekében kulturális támogatási célokra”, hogy ehhez az államháztartási törvénytől eltérően „az államháztartásért felelős miniszter hozzájárulása nem szükséges”.

Igaz, utána az olvasható, hogy a kormány egyedi döntésekkel határozhatja meg a támogatási célokat és kedvezményezetteket, a kormány ülésén pedig Varga Mihály pénzügyminiszter is ott van, de az ilyen egyedi döntés végrehajtása kizárólag Kásler Miklós miniszter hatásköre, aki a támogatás részletes feltételeinek meghatározására, továbbá a támogatott célok megvalósítása szakmai beszámolójának ellenőrzésére ideiglenes szakmai kollégiumot hoz létre.

A kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve eltér a törvényi előírásoktól: az NKA-pénzmaradványból kulturális örökségvédelem alá nem eső, de kulturális célú építési beruházás, felújítás is támogatható, továbbá az ötös lottó játékadójából „működési támogatás nem csak az ágazati minisztérium irányítása, valamint felügyelete alá tartozó állami fenntartású intézmények számára nyújtható, hanem fenntartótól és működési formától függetlenül bármelyik kulturális szervezet részére” a törvényben megszabott 10 százalékos limitet meghaladóan is.

Ehhez az elvi döntéshez egyelőre nem társult konkrétum, tehát még nem tudni, ki vagy milyen szervezet mennyit fog kapni ilyen rendkívüli eljárással. A rendelet május 23-áig érvényes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!