szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Népszavának adott interjút Erdei Anna akadémikus, akinek fő kutatási területe a sejtes immunológia.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Azt gondolom, hogy idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást”

– mondta a Népszavának Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus. Szerinte a vírusmutációk megjelenése miatt 85-90 százalékos védettségi arányt kell elérni a nyájimmunitáshoz, holott a tavalyi számítások szerint 60-65 százalék is elég. (Ebbe beletartoznak a fertőzöttség miatt védettek is.)

Erdei Anna szerint bizonyos időközönként ellenőrizni kellene a lakosság védettségét, a megfelelő teszteket mindenki számára ingyenessé kellene tenni. Ez az oltási igazolvány hitelessége szempontjából is fontos volna.

Bár az általa említett 85-90 százalékos védettségi arány elsőre magasnak tűnhet, valójában nem kivételes, a kanyaró ellen például csak a majdnem 100 százalékos átoltottság jelent biztonságot, különben kitör a járvány. Mindenkit most sem lehet beoltani, mert egyes betegségek kizárják az immunizációt. Ráadásul egyelőre a gyerekek sem kaphatnak vakcinát, az ő oltásuk legkorábban ősszel kezdődhet meg. A szakember szerint ezért hosszabb távú védekezésre kell berendezkedni,

várhatóan az év végéig kell maszkot hordani”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból