szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vissza lehet kérni a már megváltott bérletek árát is: április végéig a diákigazolvány is elég az utazáshoz az alsósoknak.

Az április 19-i iskolanyitás után a kisiskolások jegy vagy bérlet nélkül utazhatnak a helyközi tömegközlekedési járatokon, egészen a hónap a hónap végéig – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mint közleményükben írják, az ingyen utazáshoz elég lesz érvényes diákigazolványukat felmutatniuk.

A hét-tizenegy éves gyerekek egy része vonaton vagy helyközi autóbuszon jut el az oktatási intézményekbe, egészségvédelmi okokból azonban a Volánbusznál szünetel a buszvezetői jegyértékesítés – érvel az ITM a döntés mellett. Felhívták a figyelmet, a szolgáltatók széles körben biztosítanak ugyan elektronikus elővételi lehetőségeket, de ezek nem minden esetben jelentenek gyors megoldást a legkisebbek számára.

Minisztériumi elrendelés alapján a helyközi szolgáltatók teljes egészében visszafizetik az áprilisra megváltott diákbérletek árát.

– tette hozzá a bejelentéshez Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Ez az áprilisra szóló havi, az április második felére érvényes félhavi és a legkorábban 2021. április 19-i kezdő érvényességi dátumú 30 napos helyközi tanulóbérletekre vonatkozik. A visszafizetést legkésőbb április 26-án kell kérni.

Az ITM egyébként azzal számol, hogy jövő hétfőn mintegy 350 ezer általános iskolás térhet vissza a tantermekbe.

Az alsó tagozatosok a Budapesti Közlekedési Központ járatain is ingyen utazhatnak. A BKK közleménye szerint a jogosultságot diákigazolvánnyal, vagy a személyazonosságot hitelt érdemlően bizonyító egyéb hivatalos okmánnyal lehet igazolni. Az időközben megvásárolt diákbérletek érvényességi idejét a BKK 12 naptári nappal meghosszabbítja, visszaváltásukra nincs lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!