Tetszett a cikk?

Nem nézi ölbe tett kézzel a titkosszolgálat a vírustagadó vagy oltásellenes propagandát folytató csoportok vezéreinek működését – információnk szerint ez is kiderült a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A vírustagadó, oltásellenes propagandát intenzíven folytató figurák a titkosszolgálatok látókörében vannak, akad olyan csoport, amelyet egy operatív művelet keretében az Alkotmányvédelmi Hivatalnak sikerült diszkreditálni – értesülésünk szerint ez is elhangzott a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén. Megkeresésünkre Molnár Zsolt, a testület MSZP-s és Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja sem kívánta kommentálni az információinkat, mondván, hogy az bizottsági ülésen elhangzottak államtitkot képeznek, azt viszont mindketten megerősítették, hogy a titkosszolgálatok ezen a területen valóban végzik a dolgukat.

©

Egy, a területre rálátó forrás szerint a titkosszolgálat jellemzően bomlasztással gyengítheti azokat a szerveződéseket, amelyek oltásellenes propagandájukkal veszélyt jelenthetnek a járványügyi védekezésre, ami éppen az oltásra helyezi a hangsúlyt.

Nem arról van szó, hogy a titkosszolgálat rászállt azokra az emberekre, akik nem akarnak oltakozni.

Azokra fordítanak figyelmet, akik például a saját üzleti érdekeik miatt akarják növelni a vírustagadók/erősen vírusszkeptikusok, oltásellenesek táborát és tudatosan valótlan információkat terjesztenek a koronavírusról vagy éppen a védekezésekről.

A titkosszolgálati bomlasztásnak többféle formája létezhet. Bármilyen operatív műveletet is indított a titkosszolgálat, azt egy nagyon alapos feldolgozásnak kellett megelőznie. Ez azt jelenti, hogy a célba vett csoport belső struktúráját, dinamikáját először fel kell térképezniük és csak ezután tudnak dönteni arról, milyen módon lépnek fel ellenük. Ezekre a csoportokra jellemző, hogy álhíreket, dezinformációkat terjesztenek és bár mindig is lesznek, akik bedőlnek nekik, nagyon nem mindegy, hogy mekkora a bázisuk, hány követőt szereznek, milyen befolyásra tesznek szert.

©

A titkosszolgálat nem rendőrség, tehát nem egy bűncselekmény felderítése, hanem a társadalomra veszélyes cselekmény megakadályozása a feladata, legyen szó bármilyen szélsőséges csoportról. Bármilyen művelet is követ egy-egy feldolgozó munkát, annak lépéseit a titkosszolgálat vezetőinek jóvá kell hagyniuk, mert “kétélű fegyver” – magyarázta lapunknak egy korábban ott dolgozó forrás, aki több műveletre rálátott. A tárház végtelen: előfordul, hogy a titkosszolgálat egy – már meglévő – kapcsolaton keresztül épül be egy-egy csoportba és ott arra törekszik, hogy informális befolyásra tegyen szert. De az is bevett módszer, hogy “kívülről” ad támogatást a csoport vezetéséhez, de nem az első vonalhoz tartozó tagjának, “felépítve” őt. A cél a legtöbbször a csoport bomlasztása, amelyből sikeres akció esetén a tagok vagy a hívek mindössze annyit érzékelnek, hogy rosszabb lesz a hangulat, a vezéregyéniségek összevesznek egymással, fúrni kezdik egymást. Ezt a módszert alkalmazta a titkosszolgálat 2006-ban is, amikor a Kossuth téren letáborozó tüntető csoportok és hangadók megosztására törekedett – sikerrel.

Vírustagadók, oltásellenesek tüntetése a Hősök terén
©

Egy másik módszer, hogy a csoport hangadóját hiteltelenítik a hívek vagy a széles körű közönség előtt. Ilyenkor a lehető legmélyebben utánamennek a célszemély előéletének, amibe akár az is beletartozhat, hogy az iskolai tanulmányairól is információkat gyűjtenek. Különösen gyakori módszer ez olyan szervezetek bomlasztásánál, amelynek a vezéralakja magát olyan szakembernek tünteti fel, aki tudományos területen jártas. Egy-egy ilyen titkosszolgálati lejáratás során nem csak valós információkat derítenek ki a célszemélyről, de arra is törekednek, hogy a célszemélyt valótlan állításokkal is hiteltelenítsék a szűkebb vagy a tágabb környezete előtt.

Bár azt nem tudjuk, hogy az ismert vírustagadók/vírusszkeptikusok közül kik kerültek a titkosszolgálatok látókörébe és kik ellen indítottak műveleteket, a területet jól ismerő szakemberek csodálkoznának azon, hogy azok a figurák ne kerültek volna a szolgálatok célkeresztjébe, akik eddig már többször az utcára hívták tüntetni a híveiket, mindezt akkor, amikor csoportosulni is tilos. Emlékezetes: márciusban Lenkei Gábor hívta sétálásra híveit Budapesten, aminek a rendőrség vetett véget, míg Gődény Györgyék a Hősök terére vonultak, a téren közel kétszáz ember ellen intézkedtek a rendőrök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!