szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az orvosi szaklap szerint az oltóanyag a koronavírus dél-afrikai mutációjával szemben is hatásos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn a közösségi oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésben megosztott videóban elmondta, hogy a cikk szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is.

Jó hírnek nevezte, hogy a szaklap nem kérdőjelezi meg az oltóanyag hatásosságát, hanem azt állítja, hogy az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos.

A Lancet cikke egyébként egy olyan vizsgálatról szól, amelyben 12 mintát vizsgáltak csak a Sinopharmból.

Az elmúlt hetekben több helyütt is felmerült a kérdés, hogy a megfelelő védettséghez valóban szükség lehet-e harmadik dózisra a kínai vakcinából, a témával alábbi cikkünkben részletesen foglalkozunk:

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés.

Március közepén az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatósága kezdte el a harmadik dózist adni a beoltottak egy kis csoportjának, mert azt vették észre, hogy néhány ritka esetben a szervezetük nem termelt elég antitestet a vírus ellen. Az azóta sem derült ki, hogy ez pontosan hány embert érintett, és ők milyen korcsoporthoz tartoztak. Később a kínai járványügy vezetője állította, hogy az országban előállított oltóanyagok nem adnak magas fokú védettséget.

A Sinopharm március 28-án jelentette be, hogy megvizsgálja a külföldön végzett klinikai III. vizsgálatok eredményeit, hogy az alapján eldöntsék, szükség van-e harmadik dózisra. A vállalat alelnöke azt mondta a Reutersnek, hogy az előzetes eredmények azt mutatták, hogy egy újabb dózis növelheti az antitestek számát és az oltóanyag mutációk elleni védelmét is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 15-ei kormányinfón kijelentette, hogy nincs szükség harmadik dózisra a vakcinából, szerinte a hírek mögött más gyártók üzleti érdekei húzódhatnak meg. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nyilatkozata, aki a Népszavának adott interjúban nem zárta ki egy egyetemi vizsgálat lehetőségét.

"Mivel a beadott oltások száma és az átfertőzöttség aránya igen magas az országban, így a nyár előtt nincs létjogosultsága, többletinformációs jelentősége egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálatnak. Ugyanakkor a hosszútávú utánkövetés szempontjából elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem" - mondta a lapnak rektor. *

*Cikkünk előző változatában az állt, hogy Merkely Béla rektor szavai ellentmondtak Gulyás Gergely állításának. A Semmelweis Egyetem lapunkkal azt közölte, hogy mivel a miniszter a Sinopharm kínai vakcina esetleges harmadik oltásának beadásáról/nem beadásáról beszélt, a Semmelweis Egyetem rektora pedig egy átfertőzöttségi, átoltottsági lakossági vizsgálatról, ez a két dolog nem ugyanaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!