szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfi azt állította, tudatlansága miatt nem adott enni a kutyának, és nem vette le soha a láncáról sem.

Mindössze egy méter mozgásteret biztosító fémláncon tartott 2019 óta egy németjuhász kutyát egy 34 éves veszprémi férfi, és az etetéséről sem gondoskodott. Az év novemberére már kilátszottak az állat bordái is, a lánc pedig beleékelődött a húsába is, de az időjárás elleni menedéket sem biztosította számára.

Az állatot végül elkobozták, az ügyészség pedig felfüggesztett szabadságvesztést kért. A veszprémi férfi a bíróság előtt, az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, és azzal védekezett, ő nem akart szenvedést okozni, és csak tudatlansága miatt nem látta el a kutyát.

Ezt cáfolták a bizonyítékok, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, amit mások is észleltek.

A bíróság a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság szerint a férfi a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amire figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A bíróság méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására is, ezért attól is eltiltotta.

A férfi és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljáró Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett - áll a Bíróság honlapján.

Képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!