szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kínai hitelből kínai vállalatok építhetnek kínai egyetemet Budapesten. A Fudan-projektnél látványosabban aligha jelezhetné Orbán Viktor, hogy a rizikóssá váló moszkvai kapcsolatokon némileg lazítva Peking előtt nyitja meg az országot – írja e heti számában a HVG.

Míg korábban Orbán Viktor ellenségként jellemezte az államadósságot az IMF-hitel felvételekor, mostanra eljutott oda, hogy maga hívta be az ellenséget az országba, mert ebből remél előnyt kormánya és holdudvara számára – olvasható a HVG-ben.

A több mint 700 milliárd forintba kerülő Budapest–Belgrád vasútfejlesztésre kapott kínai hitelen túl további 540 milliárddal adósítaná el Orbán az országot Pekingben. A Paks II.-re felvett orosz hitel egyharmadát kitevő két kínai tétel a HVG szerint aligha jelent versenyelőnyt az országnak, és elegendő bevételt sem hoz, hogy a törlesztést kitermelje.

Diplomáciai források azt feltételezik, hogy az utóbbi időben Orbán igyekszik Moszkváról Pekingre áthelyezni a keleti nyitás súlypontját. A magyar–orosz viszony ugyanis több szempontból is léket kapott. Elég csak arra gondolni, hogy az új amerikai vezetés a Kreml sorozatos provokációira másként reagál, mint a Vlagyimir Putyinnal szimpatizáló Donald Trump és köre. Elég csak az ukrán határ melletti orosz csapatösszevonásokra gondolni, de a transzatlanti szövetség Navalnij életét is Moszkvának címzett fenyegetésekkel próbálja megóvni. Ha ez nem lenne elég, Orbán legfőbb szövetségese, a lengyel kormánypárt is egyértelmű NATO-elkötelezettséget vár a partnereitől.

Míg a Nyugat és Oroszország konfliktusa nyílt szembenállássá fokozódhat, a magyar kormányfő joggal bízhat abban, hogy a kínai kihívásra adott washingtoni és brüsszeli válasz pragmatikus keretek közt marad.

További részletek a lapban és a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!