szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

26 001 koronavírusos beteg halt meg itthon a járvány kezdete óta.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány kezdete óta múlt héten halt meg itthon a legtöbb koronavírusos beteg, 1767 ember. Az azt megelőző három hétben végig 1700 fölött volt az elhunytak száma. Az elmúlt napok alapján ezen a héten talán már javulhat a helyzet, de még mindig kétszáz körül van az elhunytak száma, szerdán 214 ember halt meg.

Ezzel a Worldometer adatai szerint világszerte Magyarországon hunyt el a legtöbb koronavírusos beteg lakosságarányosan nézve, csak a 33 ezer lakosú Gibraltár előz be, amit figyelmen kívül is lehet hagyni.

Az egymillió főre vetített, összesített adatokat nézve eddig Csehországban volt rosszabb a helyzet, azonban a szerdai adatokkal ez változott.

©

A magas halálozásnál figyelembe kell venni azt is, hogy nem egységes, kit tekintenek koronavírusos elhunytnak. Itthon mindenkit Covid–19-elhunytként tüntetnek fel, akinek a szervezetében – akár a halála után – kimutatják a koronavírust. Minden uniós ország különböző protokoll szerint jelenti a haláleseteket, ám azt fontos tudni: kisebb eltérések valóban előfordulnak, a legtöbb ország mégis a WHO-ajánlás szerint jár el, vagyis, ha egy beteg meghal és pozitív a koronavírustesztje, akkor a járvány áldozatai közé számolják.

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

A járvány kezdete óta összesített számok szerint lakosságarányosan csak Csehország és San Marino előzi meg Magyarországot az egymillió főre jutó koronavírusos halálesetek számban, de a jelenlegi trendek szerint hamar az élre kerülhetünk. A kormány szerint ezek az adatok nem mutatják a valós képet, a központi kommunikáció ma már inkább a hazai többlethalálozásra mutogat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!