szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magyar újságíró is a legjobbak közé került Európában.

Az "Amikor Trianon nem úgy fáj" című véleménycikkével került az Európai sajtódíj jelöltjei közé Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu felelős szerkesztője.

Nagy Iván Zsolt: Amikor Trianon nem úgy fáj

Engem úgy neveltek, hogy sokáig azt éreztem, nekem fájnia kell Trianonnak. Nem beszéltünk róla gyakran, ha jól belegondolok, évente egyszer-kétszer került szóba, akkor is inkább véletlenül, talán valami régi történet részeként. Mégis benne volt abban, ami erdélyi, majd partiumi otthonunkban körülvett. Klasszikus erdélyi polgári család a miénk, egy nagyenyedi és egy nagybányai ággal, még 1920 előtt született nagyszülőkkel.

Négy kategóriában adja át a zsűri a legjobbaknak járó díjat:

  • Az "Investigative Reporting Awardot": a tények felfedezéséért és feltárásáért, rejtett hírek nyilvánosság elé tárásért,
  • A "Distinguished Reporting Awardot": kivételes riportért, ami a lehető legjobb módon mesél egy történetet,
  • Az "Opinion Awardot": a világ, amelyben élünk figyelemre méltó értelmezéséért,
  • Az "Innovation Awardot": Az újságírás jelenlegi határainak megkérdőjelezésére azáltal, hogy új módszereket talál a közönséggel való kapcsolattartásra.

Az Európai Sajtódíjra idén rekordszámú, több mint ezer pályázat érkezett, a díj várományosai közé (a shortlistre) 18 ország újságírói kerültek fel. Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója is a legjobbak közé került a kivételes riportok kategóriájában, a magyar–német kapcsolatokról írt cikkével.

A kategóriák győztesei 10 ezer eurós pénzdíjat kapnak, az eredményhirdetés júniusban lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!