szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján terheléses támadással magyarázták az EESZT összeomlását. Változás történt az oltási protokollban is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Terheléses támadással magyarázta az online egészségügyi rendszer összeomlását Kiss Róbert, aki a kórházak előtt kialakult sorokról és a leállás pontos részleteiről nem beszélt az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ezután arról beszélt, hogy jelenleg 4,6 millió oltásra regisztrált személyt tartanak nyilván, eddig 76 százalékuk van beoltva. Mint mondta, jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájára nyitott a regisztráció, de “minden vakcinára addig lehet regisztrálni, ameddig az van.” Az egydózisú Janssen vakcináját továbbra is az oltóbuszokra szánják.

Müller elmondása szerint a Pfizer-vakcinák rendelkezésre bocsátását az tette lehetővé, hogy a 16-18 éveseket csak érettségi után kezdik beoltani, ma a számukra félretett adagokat osztották ki. A fiatalok számára ettől függetlenül továbbra is él a regisztráció lehetősége.

Az AstraZeneca használatában is változások történnek: az oltás második dózisát március óta 12 hét elteltével adják be, ez azonban sokaknak jelentett problémát. A tiszti főorvos ezért bejelentette, hogy ha valaki ezt külön kéri, lehetővé teszik, hogy az első adagot követő 4-12. hét között, vagyis korábban megkaphassa. Ezt az igényt az oltóorvos felé kell jelezni, ott pedig tíz embert kell összegyűjteni az orvosoknak “annak érdekében, hogy minden vakcina eloltásra kerüljön.” (Az AstraZeneca beadásának protokollját azután változtatták meg, hogy a kutatásokból kiderült: sokkal jobb a hatékonysága, ha 12 hét telik el a két oltás között – a szerk.)

Müller a koronavírus-fertőzésen átesetteknek azt tanácsolja, kérjenek véleményt az oltóorvosuktól arról, szükséges-e nekik már most beadni az oltást. Ha valakinek csak enyhébb tünetei voltak, kifejezetten javasolják számára, hogy korábban kapja meg a vakcinát.

Újraindul a szociális intézmények látogatásának lehetősége is, erről már tájékoztatták az intézményeket. “A hétvégén már tegyék lehetővé a bentlakók számára a látogatást” – mondta Müller.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Van, ahol már lezárták a kígyózó sorokat, mert elfogyott a Pfizer

Kora reggel váratlanul kiderült, hogy 100 ezer Pfizer vakcinát beadnak ma. Ehhez az eeszt.gov.hu rendszerben kellett volna időpontot foglalni, azonban az kapásból összeomlott. Így sokan a kórházi oltópontoknál sorban állva reménykednek abban, hogy jut nekik oltás. Volt, ahol 12-2 körül közölték, a Pfizer elfogyott, innentől AstraZenecát vagy Sinopharmot tudnak adni.