Tetszett a cikk?

A világ tőkepiacait minden bizonnyal felbátorítja az amerikai kormány elhatározása, hogy támogatják Alan Greenspan újabb négyéves megbízatását a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) élén - mondta John Snow amerikai pénzügyminiszter szerdán Sao Paulóban, azok után, hogy George W. Bush amerikai elnök kedden felvetette a "nagy öreg"-ként emlegetett közgazdász mandátumának esetleges meghosszabbítását.

"Ez stabilitást ad a piacoknak, ez szavazás a folytonosságra, megszünteti a kétségeket és teljes mértékben bátorító abban a tekintetben, hogy a Fed rendkívül tapasztalt kézben lesz, olyan ember vezetése alatt, akit a piacon tisztelnek" - mondta az amerikai pénzügyminiszter. George W. Bush amerikai elnök kedden kijelentette, Alan Greenspan újabb megbízatást kaphatna, amikor jelenlegi mandátuma jövő év júniusában lejár. Később a Fehér Ház szóvivője azt mondta, az elnök "csak fölvetette" ezt a lehetőséget, Snow szerdán azonban már "elhatározásról" beszélt.
A Fed elnökét az amerikai elnök nevezi ki, de a kinevezéshez szenátusi jóváhagyás kell. Mivel Greenspan korábban nem támogatta George W. Bush tíz évre szóló, összesen 726 milliárd dolláros adócsökkentési tervét, spekuláció folyt a piacon, vajon megmaradhat-e tisztségében újabb négy évre. Greenspan - aki kedden egy kisebb prosztata-műtéten esett át - maga még nem nyilatkozott a szándékairól.
A 77 éves Greenspan tizenöt éve tölti be a Fed elnökének tisztségét, és világszerte nagy tekintélynek örvend. Az utóbbi időben azonban az általa vezetett Fed több kritikát is kapott, egyesek szerint ugyanis a jegybank szerepét betöltő intézmény nem tett meg mindent az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, annak ellenére, hogy az irányadó kamatszint 41 éves rekordmélységben, 1,25 százalékon van. Bush azonban azt mondta, a Fed "elég jó munkát végzett", és a nemzetközi szakvélemények szerint Greenspan jól vizsgázott az 1987-es tőzsdeválság és a 2001-es recessziós időszak alatt is.
Az idősebb George Bushnak komolyabb konfliktusa volt Greenspannel: az amerikai elnök azzal vádolta a közgazdászt, hogy az 1990-91-es recesszió idején a Fed túl lassan reagált, így Bush a megnövekedett munkanélküliség miatt vesztette el az 1992-es elnökválasztásokat. Az ifjabb Bush és a Fed elnöke az utóbbi hónapokban ugyanakkor többször is találkoztak személyesen, hogy megvitassák az iraki háború gazdasági hatásait - írja a CNN.
Windowson is elérheti a Samsung otthonvezérlő alkalmazását

Windowson is elérheti a Samsung otthonvezérlő alkalmazását

Széttépett egy róka négy kengurut a stralsundi állatkertben

Széttépett egy róka négy kengurut a stralsundi állatkertben

Igazi ritkaság egy nulla kilométeres, magyar rendszámú Daewoo Chairman

Igazi ritkaság egy nulla kilométeres, magyar rendszámú Daewoo Chairman