szerző:
hvg.hu

A kapcsolati háló építésének képessége a munkaerőpiacon igen értékes. A munkavállaló ennek először az állásszerzés során veszi hasznát, de alkalmazottként nagyszerűen kihasználhatja a szakmai és üzleti kapcsolatok kiépítésében is.

1. Amikor találkozol valakivel, aki hasznos kapcsolatod lehet, mivel kezded a beszélgetést?

 1. Általános beszélgetéssel az időjárásról, sportról, moziról, divatról vagy bármilyen közönséges témáról.
 2. A karriered rövid ismertetésével és a pozíció leírásával, amit éppen keresel.
 3. Egy kérdéssel a beszélgetőpartnered karrierjéről, s egy kérdéssel, hogy miért választotta ezt a pályát.

2. Ha egy nyilvános rendezvényen szeretnél beszélgetésbe elegyedni egy számodra fontos emberrel, de félsz a visszautasítástól mit kellene tenned?

 1. Várni valakire, aki bevonhat a kiszemelttel való beszélgetésbe?
 2. Bevallani önmagadnak, hogy idegen emberekkel beszélgetést kezdeni nem mindig megy, s megkérdezni valakit, hátha van egy jó tippje, hogy miként ismerkedne meg a kiszemelttel?
 3. A svédasztal környékén a kiszemelt mellé állni, s beszélgetést kezdeni a rántott törpeharcsáról vagy a rakott marhanyelvről?

3. Azok a legjobb társalgók, akik képesek rá, hogy:

 1. Érdekes kérdéseket tegyenek fel más embereknek.
 2. A legkülönbözőbb témákról kötetlenül és otthonosan beszéljenek.
 3. Mindig elkapják a beszélgetés fonalát, amikor más emberek éppen kifogynak a mondanivalóból.

4. Mi a legjobb módszer annak kimutatására, hogy érdekel, amit a beszélgetőpartnered mond?

 1. Gratulálni kell a mondanivalójához.
 2. Megkérni másokat, hogy csatlakozzanak a beszélgetéshez, mert ezt hallaniuk kell.
 3. Értelmes képpel hallgatni, pozitív gesztusokat, visszajelzéseket tenni és a mondanivalót jól követő kérdéseket feltenni.

5. Amikor egy kapcsolatépítésre alkalmas esemény előtt állsz, hogyan kell felkészülnöd?

 1. Frissítsd fel az ismereteidet a rendezvény témájában, tudd a világtrendeket, a legfontosabb ügyeket, a potenciális üzleti lehetőségeket, a legkorszerűbb menedzsment irányzatokat és vezetési koncepciókat.
 2. Kérd meg a rendezőt vagy vendéglátót, hogy küldje el a meghívottak listáját egy kis háttérrel kiegészítve.
 3. Vigyél magaddal egy kis noteszt vagy naptárt és tollat, hogy felírhasd az új kontaktokra vonatkozó információkat és az esetleges találkozók időpontját.

6. Ha találkoztál valakivel egy rendezvényen, akiről úgy érzed, hogy nem segítheti az álláskeresésed, hogyan szabadulsz meg tőle?

 1. Udvariasan elnézést kérsz, és megpróbálsz újabb emberekkel találkozni.
 2. Nem ítélhetsz ilyen gyorsan, azaz bánj vele úgy, mint bárki mással azon a helyen.
 3. Folytatod a beszélgetést vele, de megpróbálsz más is bevonni, hogy ne kelljen egyedül hagynod, majd más emberek után nézel.

7. Ha sikerült valakinek, aki fontos lehet, általánosságban felkeltened az érdeklődését, s lehetőséged van vele hosszabban is beszélgetni, mit kell tenned?

 1. Ajánld neki, hogy mentsétek mi magatokat a rendezvényről, s menjetek át egy étterembe, vagy egy olyan helyre, ahol zavartalanul beszélgethettek a karrieredről és a munkalehetőségekről.
 2. Állapodj meg vele egy találkozóban egy későbbi időpontban.
 3. Kérd el a névjegyét, s az engedélyét, hogy pár napon belül felhívhasd egy találkozó megbeszélése érdekében.

8. Ha épen kapcsolatok keresésével vagy elfoglalva egy rendezvényen, s valaki rád tapad, s követ mindenhová, akkor mi a teendő?

 1. Udvariasan bevonod őt minden beszélgetésedbe.
 2. Megmondod neki, hogy húzzon el.
 3. Udvariasan mentsd ki magad, hogy találkoznod kell valakivel, vagy el kell menned a mellékhelyiségbe.
A helyes válaszok (Oldaltörés)

1. A. Miközben a C is helyénvaló válasz, mégis bizonyos esetekben tolakodónak tűnhet. Sokkal jobb semleges témával kezdeni, aztán ha kialakult a megszólított érdeklődése, akkor rátérni a tartalmi ügyekre.

2. B. Azok az emberek, akikkel éppen beszélgetünk, többnyire igen segítőkésznek mutatkoznak. Bemutatnak másoknak, sőt olyan témáról kezdenek beszélgetést, amelybe mindenki könnyen bekapcsolódhat.

3. A. Meglepő módon a legjobb társalgók egy-egy beszélgetésben talán a legkevesebbet beszélnek. Jó beszélgetési stratégia a B és a C is, de másokat bevonni a beszélgetésbe, az igazán értékes képesség.

4. C. Figyelmetlennek, szétszórtnak lenni, a legjellemzőbb tulajdonság, amit egy kapcsolatépítésre alkalmas rendezvényen az emberek mutatnak. Emiatt igazán hatásos szőhet kapcsolatokat, aki mindig tartja a szemkontaktust, s verbálisan és testbeszéddel is kifejezi érdeklődését. Ezt pedig a beszélgetőpartner mondanivalóját előrelendítő, megfelelő ritmusban feltett pontos kérdésekkel lehet megerősíteni.

5. A. Ha megfelelő beszélgetést akarsz folytatni, akkor képben kell lenned, különben nem tudsz egyetlen érdemi beszélgetésben sem elég mélyen részt venni. Az adott rendezvényről érdemes elolvasni mindent, az adott üzletágról, a szereplőiről (cégekről és személyekről), a szakma társadalmi kapcsolatairól, a szakmához közelálló sportokról, szponzorált területekről érdemes minél frissebb információt gyűjteni. Így mindenféle beszélgetésbe könnyű bekapcsolódni, s helyénvaló megjegyzésekkel, kérdésekkel a kompetenciát is ki lehet mutatni.

6. B. Sokan a kapcsolatépítésben csak azt tartják fontosnak, hogy egy adott embertől milyen haszonra, előnyre számíthatnak. Pedig e networkingnek ez a létező legrosszabb útja. Sokkal helyesebb úgy kezelni a kapcsolati hálót, hogy a benne lévő embereknek milyen hasznot hajthatsz, mit adhatsz nekik. Ha megpróbálsz gyorsan ítélni egy kapcsolat értékéről, hatalmas hibát követsz el. A kapcsolatépítés célja, hogy találkozni lehessen érdekes emberekkel, segíteni lehessen nekik, ha mód van rá, tanulni lehessen tőlük, s ki lehessen alakítani velük egy olyan kapcsolatot, ami akár hasznot is hozhat, vagy egyszerűen szert tenni új barátokra. A várakozásokat azonban sohasem szabad túl magasra emelni.

7. C. Sohasem szabad agresszívnek lenni egy kapcsolat kiépítésében. A kapcsolati háló kiépítése sokkal inkább társadalmi célokat szolgál, mint üzletieket. A kapcsolatépítésre alkalmas eseményeken próbálj meg sok emberrel találkozni, s mindegyikkel eltölteni pár percet. Gyűjtsd össze a névjegyeket, s aztán pár nap elmúltával vedd fel azokkal a kontaktust, akikkel üzletileg is hasznos lehet kapcsolatot tartani.

8. C. Előfordul, hogy valakit nem lehet levakarni. Az elveszítésére a legjobb módszer, ha bemutatod valakinek, s kimentve magad gyorsan odébb állsz. Nem hagyhatod, hogy valaki elvegye az idődet ha éppen új kapcsolatokat kellene felcsípned.

Értékelés (Oldaltörés)

7 vagy 8 helyes válasz: Te leszel a partyk fénypontja. Egész biztosan sikerül összeszedned már a következő rendezvényen pár értékes új kapcsolatot, mi több az emberek törekedni fognak rá, hogy ismeretséget kössenek veled.

6 helyes válasz:
Kis erőfeszítéssel eggyel magasabb szintre léphetsz. A gyakorlat teszi a mestert, azaz nem lustálkodja, hanem használj ki minden lehetőséget a kapcsolataid építésére.

5 vagy kevesebb helyes válasz: Szükséged van némi személyes útmutatásra, vagy be kellene iratkoznod olyan képzésekre, ahol javíthatod képzettségedet, csiszolhatod képességeidet a kapcsolatépítés, kapcsolatápolás, a kommunikáció (például a hallgatás) és a társadalmi érintkezés területén.

hvg.hu Karrier

Kapcsolatok erős szálakon, négy lépésben

A kapcsolatépítést vagy (a közkeletű angol kifejezés, a networking után) hálózatépítést sokan csak az álláskereséskor használható protekcióval azonosítják, pedig ennél sokkal többet adhatnak a jól kialakított üzleti és emberi kapcsolatok. Az alábbi négy pontban ezek megalapozásához igyekszünk támpontokat adni.

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Autósbanda ébreszti éjszakánként a mindszentieket

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

Eladták az állítólagos Caravaggio-festményt, jelentették be két nappal az árverés előtt

Eladták az állítólagos Caravaggio-festményt, jelentették be két nappal az árverés előtt

Különleges számítógépet adhat ki a Microsoft: windowsos és androidos egyben

Különleges számítógépet adhat ki a Microsoft: windowsos és androidos egyben

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye