szerző:
hvg.hu

Sorozatunk előző részeiben az atipikus foglalkoztatási, -és az atipikus munkavégzési formákhoz kötődő fogalmak magyarázatával foglalkoztunk. Az elméleti szempontok felvetése után jogosan merül fel a kérdés, hol lehet otthonról, rugalmas munkarendben végezhető távmunkát találni?

Napjainkban az intézmények, vállalatok többsége nem hirdet távolról végezhető tevékenységre, vagy távmunkára történő felvételt, pedig rengetegen érdeklődnek, hogy hol lehet ilyen típusú tevékenységre jelentkezni. A távmunka nem egzakt, különleges, vagy speciális szakma. Távmunkavégzés során a munkavállalók saját foglalkozásukat, saját szakmájukat végzik, távoli helyről. Nagy valószínűség szerint tehát nem fogunk olyan álláshirdetésekkel találkozni, amelyben távmunkásokat keresnek. Az álláshirdetésekben hagyományosan adminisztrátorokat, gépírókat, titkárnőket, fordítókat, programozókat, rendszergazdákat, grafikusokat, elemzőket, mérnököket, stb. keresnek. Ezeket a foglalkozásokat, de a szellemi munkavégzéshez, valamint a szolgáltatásokhoz kapcsolódó munkakörök nagy részét is lehet akár távoli helyről (otthoni munkahelyről, szatelit irodából, teleházból) végezni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elhelyezkedés esélye hasonló a nem tipikus munkahelyeken, és munkakörökben, mint a hagyományos munkahelyeken, és hagyományos munkakörökben. Az állás elnyeréséhez megfelelő szakmai tudás, tapasztalat szükséges. Az álláspályázatokban jól megfogalmazott, és jól pozícionált motivációs levelekre és önéletrajzra van szükség. A terjengősség, a felesleges információk közlése általában nem vezet eredményre.

Amennyiben távoli helyről szeretnénk dolgozni, úgy a hagyományos formákon túl, érdemes az önéletrajzban megemlíteni azt is, hogy a munkakört akár távoli munkahelyről, esetleg részmunkaidőben is el tudjuk látni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a nem hagyományos munkahelyeknek zavartalan munkavégzésre kell alkalmasnak lenniük, hasonló jogi, munkavédelmi előírásoknak kell megfelelnie, mint bármely hagyományos munkahelynek. Távoli helyről történő munkavégzéskor mindenképpen érdemes tisztázni, hogy ki viseli a munkavégzés költségeit, ki biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket, ki a felelős az adatok biztonságáért, vagy a tárgyi eszközök vagyoni értékű biztosításáért.

Ezeket a szempontokat mind a munkaviszony keretei között végzett távmunka esetében, mind megbízási, vagy vállalkozói jogviszonyban végzett távmunka keretében figyelembe kell venni.

Az interneten keresztül történő munkakeresést több gyűjtő, illetve tematikus honlap segíti. Számos alapvető információ található többek között a HVG Jobline, a Karriertervezés, illetve a tavmunka.org oldalain. Az itt fellelhető adatok, tanácsok megfelelő kiindulási alapként szolgálhatnak a kívánt munka megtalálásához. Egyre több vállalat, intézmény hirdeti meg saját honlapján keresztül is állásajánlatait. Érdemes lehet tehát felkeresni a cégek weboldalait is annak, aki munkát akar találni.

Komoly lehetőségek adódhatnak önálló munkavégzés, önfoglalkoztatás kapcsán. A hagyományos munkahelyek száma világszerte csökken. Érdemes megfontolni, hogy van –e olyan dolog, amelyhez értünk, amellyel szeretünk foglalkozni, -és a birtokunkban lévő tapasztalatot, információt, ismeretet, tudást képesek vagyunk –e valamilyen formában másoknak továbbadni, átadni.

Déri Tamás
Szaktanácsadó

hvg.hu Karrier

Mi a különbség e-munka és távmunka között?

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az internet elterjedésével együtt milyen atipikus munkavégzési és foglalkoztatási formák jelentek meg, -hogyan lehet a hagyományostól eltérő munkafeltételek között megfelelni a hagyományos, vagy éppen merőben új típusú elvárásoknak, kihívásoknak.

hvg.hu Karrier

Az atipikus munkavégzés egyre elfogadottabbá válik

Az úgynevezett atipikus munkavégzési rendszerek rendkívül sokfélék lehetnek, ide tartoznak például azok a foglalkoztatási formák, amelyek során az alkalmazottak rugalmas munkarendben, a cég telephelyén végzik a munkájukat, de azok is, amelyekben a munkaidő rögzített ugyan, ám a munkavállalók telefonos ügyfélszolgálati irodában vagy teleházban tevékenykednek.

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Csúszik Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozása

Csúszik Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozása

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés