szerző:
MTI

A szezonális jelleggel működő osztrák cégek egy részét bírálta Martin Bartenstein gazdasági miniszter, aki e cégek foglalkoztatási gyakorlatát ostorozta a munkanélküliek számának hirtelen megugrásával kapcsolatban.

Az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) legfrissebb adatai szerint Ausztriában minden eddig rekordot megdöntött a munkanélküliek száma az év első hónapjában. Az AMS összesítései szerint januárban mintegy 327 ezer volt az állástalanok száma, ami 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy hónap alatt közel 20 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma az alpesi országban, ami azt jelenti, hogy decemberhez képest 6,3 százalékkal emelkedett a munkanélküliségi ráta. A különféle átképzésekre és tanfolyamokra beíratottakkal együtt januárban a 8,3 milliós országban több mint 380 ezren voltak állás nélkül, ami a legmagasabb érték a II. világháború óta.

Az utóbbi időszakban több osztrák politikus is megerősítette, hogy Bécs az osztrák munkanélküliségi helyzet miatt továbbra sem nyitja meg munkaerőpiacát a 2004 májusában csatlakozott EU-tagországok munkavállalói előtt.

Bartenstein gazdasági miniszter vasárnap Bécsben ismertetett sajtónyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy a szezonális jelleggel működő osztrák cégek egy részénél általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a szezon végén a következő szezon beindulásáig „parkolópályára" helyezik alkalmazottaikat, azaz elbocsátják őket, megígérve, hogy a következő szezonban ismét alkalmazzák őket. A miniszter szerint az ilyen elbocsátottak nem tekinthetők munkanélkülinek, mert nem is keresnek munkát, csak a munkanélküli segéllyel a zsebükben várják cégük visszahívó szavát.

Bartenstein szerint a munkanélküliek 35 százaléka tartozik ebbe a csoportba, azaz 113 ezren csak látszatra munkanélküliek, mert nem is keresnek maguknak új állást. A miniszter erkölcstelenségnek minősítette ezt a gyakorlatot, amely ellen lépéseket kíván tenni. Hozzáfűzte, hogy ez a gyakorlat már nem csak az idegenforgalmi és építőipari cégeknél, hanem más területeken is terjed. Bejelentette, hogy a kormányfővel tartandó egyeztetés után a szociális partnerek előtt is fel fogja vetni az osztrák munkaerőpiacnak ezt a strukturális problémáját.

MTI Világ

Az osztrákoknak havi három korsó sörbe kerül az EU-költégvetés

Az osztrákoknak egyenként és havonta átlagosan három korsó sör árába fog kerülni az EU 2007-2013-as költségvetése, írta az APA hírügynökség hétfőn, annak alapján, hogy Wolfgang Schüssel kancellár korábban azt mondta: Ausztria hozzájárulása fejenként és havi átlagban 9 euró lesz.

eurohirek.hu Világ

Az osztrák EU-elnökség fejest ugrott a munkába

Hétfőn Bécsben ülésezik először osztrák elnökség alatt az Európai Bizottság. A nyitány formális, Ausztria már a december utolsó napjaiban kirobbant orosz-ukrán vitában is felelős uniós szerepet töltött be.

MTI Karrier

Maradnak az osztrák és német korlátok a keleti munkaerő előtt

Felemás üzenetet tartalmaz majd az Európai Bizottság februári, az új kelet-közép-európai tagországok állampolgárainak szabad uniós munkavállalásával kapcsolatos jelentése: miközben pozitív mérleget von meg a folyamatról, nem tesz ajánlást a számos országban meglévő korlátozások feloldására.

Jönnek az e-buszok Paksra

Jönnek az e-buszok Paksra

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott a maratoni uniós költségvetési vita

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott a maratoni uniós költségvetési vita

Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

Olaszországban meghalt az első koronavírus-fertőzött beteg

Rasszista posztot osztott meg a KDNP-s képviselő

Rasszista posztot osztott meg a KDNP-s képviselő

Szigorú fizetési határidő jön az autósoknak

Szigorú fizetési határidő jön az autósoknak

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok Trump újraválasztását támogatják

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok Trump újraválasztását támogatják