Többletpont a hátrányos helyzetűeknek felvételinél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kedvezményt kaphatnak az idei felsőoktatási felvételi eljárás díjából, illetve többletpontot igényelhetnek a Katapult Mentorprogramban való részvételre jogosult hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű diákok.

A hátrányos helyzetű jelentkezők a felvételi eljárás során minden jelentkezési helyükön 25, a halmozottan hátrányos helyzetű felvételizők pedig 50 többletpontot igényelhetnek. A felvételizőknek a jelentkezési lapon a többletpontokra vonatkozó résznél kell feltüntetniük, hogy hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűnek számítanak, valamint csatolniuk kell a szükséges igazoló dokumentumokat - mondta Reiber Gabriella, a programiroda munkatársa.

Hátrányos helyzetűnek az a 25 évnél fiatalabb jelentkező számít, akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy állami gondozott volt. Halmozottan hátrányos helyzetű az a felvételiző, akire a fentebb leírtakon kívül az is vonatkozik: tankötelessé válásának időpontjában a törvényes felügyeletét ellátó szülője legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, valamint akit tartós nevelésbe vettek - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A jogosultság megvizsgálása után a halmozottan hátrányos helyzetűek 100 százalékban, a hátrányos helyzetűek pedig 50 százalékban mentesülnek a díjfizetés alól. Az 50 százalékos mentesség annyit jelent, hogy a hátrányos helyzetűeknek utólag, az Oktatási Hivataltól kapott csekken be kell fizetniük az eljárási díj felét.