A nők képzettségük, tudásuk ellenére sem tudnak érvényesülni a munka piacán. Az is növelheti hátrányukat, ha eleve olyan szakmát választanak, ami nem kelendő. Ráadásul hiába tesznek meg mindent karrierjükért, az „üvegplafon” megakadályozza őket a vezetővé válásban. Mi lehet a megoldás?

A nők foglalkoztatása nem esélyegyenlőség, hanem diverzitás kérdése. A sokszínű munkahely ugyanis jobban működik - fogalmazott Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) elnöke a Diplomás nők esélyei a munkaerőpiacon című, közelmúltban rendezett konferencián.

Ki a karrierista?

A karrier szóhoz manapság pejoratív értelem társul, főleg ha nőkről beszélünk. Ennek oka a társadalomban és a nyelvben keresendő - mondta Palasik Mária tudományos főmunkatárs, egyetemi docens. A karriert gyors, sikeres előmenetelként, érvényesülésként határozza meg az értelmező szótár. Magyarországon a gyakorlatban elterjedt nézetek szerint az a karrier, ha valaki egy szervezeti ranglétrán egyre magasabbra kerül, minél nagyobb ismertségre tesz szert. A hétköznapi értelemben vett karrierista olyan ember, aki törtető, személyes érvényesülése érdekében esetleg a tisztességtelen eszközök felhasználásától sem riad vissza, a karrierizmus pedig hajsza az egyéni sikerért. Így a nő és a karrierizmus csak negatív értelmezést kaphat. A francia eredetű carriere szó életpályát, életutat, pályafutást jelent. Az angol eredetű carriageway pedig  úttestet, a folytonosságot idézi.

Egyre több diplomás nő munkanélküli

A kutatások azt mutatják, hogy az egyetemi végzettségű nők foglalkoztatási szintje háromszor nagyobb, mint az általános iskolai végzettségűeké, az alapfokú iskolai végzettséggel bíró nők negyede, a diplomával rendelkező nők több mint háromnegyede foglalkoztatott. Ugyanakkor európai uniós összehasonlításban Magyarország kedvezőtlenebb helyzetben van e téren, ennek a nem megfelelő képzettség, a munkatapasztalat és a gyakorlat hiánya az oka. Az Európai Bizottság szóvá is tette, hogy a pályakezdő diplomás munkanélküliek munkaerő-piaci integrálására nagyobb gondot kellene fordítania a kormánynak. A különböző programok ugyanis nem érték el céljukat: nemhogy javult, inkább romlott a diplomás pályakezdők - ezen belül a nők - elhelyezkedési esélye - mutatott rá Dr. Koncz Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára (Women's Studies Központ).

Miért nem tudnak elhelyezkedni a diplomás nők?

Elégtelen munkahelykínálat, a diplomás túlkínálat, a gyakorlat hiánya, álláskeresési technikákban való járatlanság, a gyenge mobilitási készség következtében a pályakezdők több mint nyolc százaléka nem tud elhelyezkedni - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára. Hozzátette: a fiatalok nem tudják magukat jól menedzselni, főleg a nőknél figyelhető meg ez a hiányosság, sokkal szerényebbek, mint a fiúk. Ez is közrejátszik abban, hogy kevésbé tudnak jól érvényesülni. Mi lehet a megoldás?

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk teljes szövegét elolvashatja itt.

Karrier

Segélyek szülés után: mikor, mennyi?

Nem mindegy, hogy a főállású anyaként otthon töltött néhány évben mekkora jövedelemmel rendelkezik a munkavállaló. A HR-esekhez naponta tucatjával fordulnak a jelenlegi/későbbi családfenntartó kollégák azzal a kéréssel, hogy segítsenek optimálissá tenni az állami, anyasági juttatások lehívását. A törvény egyrészt szigorúan behatárolja az összeget, másrészt viszont annak, aki gondosan megtervezi a gyerekvállalását, komoly mankókat is ad.

Karrier

Mit tegyen a munkavállaló, ha csoportos elbocsátás áldozata?

A globális gazdasági válság következtében mindennapjaink részévé vált a csoportos elbocsátás. Abban az esetben, ha a vállalat további működése bizonytalan vagy nem lehetséges a jelenlegi keretek között, akkor - de csakis akkor - a vezetőségnek muszáj ehhez az eszközhöz nyúlnia.

Karrier

Melyek lesznek a keresett szakmák 2010 után?

Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válnak? Jelent-e megoldást egy esetleges szakmai átképzés rövid vagy hosszú távon? Sorozatunk következő részében ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Mészáros Lőrincék 9 milliárdért fognak kármentesíteni

Mészáros Lőrincék 9 milliárdért fognak kármentesíteni

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd