Tetszett a cikk?

Sok változást élt meg a Magyar Telekom: megszüntették a menedzseri szintek 30 százalékát és a párhuzamos feladatokat, jelenleg a teljesítményalapú kultúra megteremtésén dolgoznak. Somorjai Éva humán erőforrás vezérigazgató-helyettes mesélt a HR osztály felépítéséről, stratégiájáról, az utánpótlás-kezelésről.

Mennyire ment gördülékenyen a kultúraváltás a Magyar Telekomnál? Hogyan viselték a dolgozók?

Somorjai Éva: Volt már kultúraváltás cégünknél, a mostani azonban különösen sok változást hozott. Célunk a profit szinten tartása, az ügyfélkapcsolat minőségének emelése, az ügyfél kiszolgálása, így a különböző ügyfélszegmensek mentén alakítottuk ki az üzleti tervünket. A dolgozók mentalitásán múlik, hogyan fogadják a változást. - Mi jellemzi a telekomos szervezeti kultúrát?

A fluktuáció csökkentésén dolgoznak, sok fejlesztésre van szükség a vállalati kultúra terén a cégcsoporton belül integráció és a vállalati felvásárlások miatt, három-öt év is eltelhet, mire megteremtik az ideális munkahelyet, amelyet minden dolgozó támogat. Mi az, ami leginkább fejlesztésre szorul?

S. É.: A teljesítményalapú kultúra megteremtésén dolgozunk. Értem ez alatt a vezetés és a dolgozók mentalitásának javítását. Sokan ugyanis nem tudnak lépést tartani a piaci környezet és a kor változásaival, leragadnak a régi beidegződések, szokások mellett. Már nem a számok számítanak egy munka esetében, hanem sokkal inkább a munka minősége és az, hogyan érem el azt a teljesítményt. A kommunikáció, a munkastílus, a csapatmunka, ezek mind-mind mérvadóak.

A HR stratégiájukba beletartozik az utánpótlás-kezelés: 2010 végéig a vezetői és a kiemelt munkaköröket 70 százalékban belső erőforrásokból kívánják pótolni. Sokat vitáznak a tehetségmenedzsmentről a szakemberek: megvegyem vagy kineveljem. Ezek szerint a MT az utóbbira tette le a voksát? Eddig hogyan oldották meg az utánpótlást?

S. É.: Igen, csak 30 százalékban hozunk kívülről embereket. A menedzserek számát pedig visszaszorítottuk, így vertikális irányba most már csak limitált számban tudnak mozogni a dolgozók. A belső karrierépítés, az életpálya-menedzsment azonban továbbra is nyitva áll a munkavállalók előtt, mivel a horizontális irány - megfelelő honorániummal ellátva - legalább annyira vonzó lehet egy vezetőnek kevésbé alkalmas szakértőnek, mint a vezetői kinevezés.

Nem okoznak fennakadást a munkában a felsővezetői szinten történő személyi változások?

S. É.: A Magyar Telekom két éve 1800 embert bocsátott el, tavaly pedig 300 főtől kényszerültünk elbúcsúzni. A menedzseri szinteken a pozíciók 30 százalékát szüntettük meg, mivel az üzleti stratégiánk szerint számos pozíció feleslegessé vált. A párhuzamos feladatok megszűnésével sokkal hatékonyabb munkavégzés vált lehetővé. Mivel az állások túlnyomó részét belsőleg töltjük fel, és ezeket a státuszokat egy az egyben megszüntetjük, így hiányuk nem érződik. Olyan is előfordult, hogy a változással egy-két kolléga nem tudott azonosulni és elveszítettük őket.


Tartalmi partnerünk a HR Portál. Az interjú teljes szövegéért kattintson ide.

hvg.hu Karrier

Válság a HR-osztályon

Idén a HR-eseket leginkább foglalkoztató kérdés a válságkezelés - derül ki a Hewitt Associates felméréséből.

Karrier

Hazudozás a munkahelyen: mi lesz a vége?

A család jelentősége gyakran eltörpül a pénzkeresés, a karrier mellett. Pedig a munka és a magánélet harmonikus egyensúlyával érhető el a legjobb egyéni teljesítmény. Ám nemcsak az összeomlott családi háttér rontja a munkahelyi teljesítményt, hanem a folyamatos hazudozás is, hiszen rengeteg energiát emészt fel a kiötlött történet szinten tartása - mondja a családterapeuta.

Karrier

Kulisszatitkok a magyar cégvezetésről

Növeli-e saját versenyképességünket, ha nagynevű multinacionális vállalatoknál szereztünk többéves tapasztalatot? Hogyan alkalmazzuk más vállalatoknál az ott megszerzett tudást, és mi jellemző a hazai cégkultúrára? Kitekintés.

hvg.hu Karrier

Gerillataktikák: hogyan szerezzünk meg egy állást?

Ha kidobják az ajtón, tűsarkúban is bemászik az ablakon? Óriásplakáton reklámozza magát, esetleg egy hangulatos kávézóba invitálja az interjúztatót abban a reményben, hogy személyes varázsával elkábítja, és így gyorsabban megszerzi a kiszemelt állást? Az álláskeresők szolid és szokatlan taktikáit vettük górcső alá, keresgélve, hol a határ a kreatív önreklámozás és a visszataszító nyomulás között. Munkaerő-közvetítő cégeket faggattunk tapasztalataikról.

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját