szerző:
hvg.hu

A nemzetközi emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates által közzétett, összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatos nemzetközi adatok szerint Európában a vállalatok több milliárd eurót veszítenek azáltal, hogy az átalakulási folyamat során nem megfelelően kezelik a létfontosságú emberi erőforrás menedzsment kérdéseket.

A Hewitt nemzetközi fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó felmérése  az elmúlt két év során 96 nagy nemzetközi vállalatot vizsgált, melyek együttesen 568 milliárd dollár ügyleti értéket képviseltek. Ebből 40 európai vállalat volt, 296 milliárd dolláros össz-ügyletértékkel. A cégeket az ügylet lebonyolításának, valamint az új eszközök és erőforrások integrációjának hatékonyságáról kérdezték. Az eredmények szerint az európai vállalatok 83 százaléka nem éri el a kitűzött tranzakciós célokat. A válaszadók majd mindegyike a humán tőkével kapcsolatos problémákat (pl. vállalati kultúrák összehangolása, vezetők kiválasztása) említette a sikertelenség fő okaként.

© sxc.hu
A Hewitt számításai szerint a helytelen humánerőforrás menedzsment 6,5-12,8 százalékkal csökkentheti az ügylet teljes értékét, elsősorban a kulcsmunkatársak elvesztése és a hosszúra nyúló integrációs folyamat miatt. Az elmúlt két évben a felmérésben résztvevő európai cégek közel 12,5 milliárd eurót veszítettek a nem megfelelő HR menedzsmenttel a tranzakció során, illetve után.

"Az előzetes átvilágítás és az integráció különböző vetületeinek tökéletesítése kiemelten fontos a szervezetek számára, hiszen ezek az ügylet értékének leginkább meghatározó elemei. Ez a legalkalmasabb időszak, hogy a vállalatok felülvizsgálják a témához való hozzáállásukat, mivel a több hónapnyi passzivitás után most jelennek meg újra az egyesülési, felvásárlási lehetőségek. A tétlenség megingathatja a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását” - vélekedik Stephan Vamos, a Hewitt szervezeti változások és átalakítások üzletágának vezetője.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európai cégek mindössze 7 százaléka vonja be a HR-részleget a célvállalat kiválasztásába; ez az arány világszinten 36 százalék. A felvásárlási, vagy összeolvadási szerződés alkalmazottakra vonatkozó részének kialakításánál csak az európai vállalatok 24 százaléka konzultál a HR osztállyal, míg a globális átlag 43 százalék. Világszinten a cégek 73 százaléka, míg Európában csak 45 százalék működik szorosan együtt a vállalati HR-rel az integráció megtervezésének szakaszában.

Karrier

Titkok a munkaerő-toborzásról

A fejvadászok, szektortól függően a megbízások harminc, ötven, hetven százalékos visszaeséséről panaszkodnak. A vállalatok minden költséget lefaragnak, így a toborzásét is. A megváltozott körülmények között hogyan talál egymásra munkáltató és munkavállaló?

hvg.hu Plázs

Félünk a leépítésektől – tippek stresszoldásra

Mindennapi életünket stresszhelyzetek sorozata szövi át. Nem is kell kilépni a lakásból, elég bekapcsolni a televíziót és máris kezdhetünk aggódni az influenza, a lesújtó gazdasági helyzet, a morális válság miatt. Az alábbiakban sorravesszük a stressz okait, hatásait és megpróbálunk néhány praktikus tippet adni stresszhelyzet csökkentésére a mindennapokban.

MTI Karrier

Miért viselkedünk gyermetegen a munkahelyünkön?

Hiába szeretnénk hinni, hogy viselkedésünk teljesen racionális és elménk irányítása alatt áll, gondolataink és tetteink mozgatórugói mégis gyakran azok az élmények és szerepek, amelyek gyermekként rögzültek bennünk a családon belül - állítja Sylvia Lafair amerikai pszichológusnő nemrégiben kiadott könyvében.

Karrier

Milyen hibákat ne kövessen el leépítéskor?

A vezetők és a HR-szakemberek többségének nincs tapasztalata abban, hogyan kezeljék a válság miatt kialakult helyzetet; amire ilyenkor egyetlen megoldásként tekintenek, az általános létszámcsökkentés. A felmondás közlése viszont egy vezetőnek sem kellemes szituáció, nem véletlenül bízzák ezt a feladatot sokszor a személyügyre.

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

A polgármester ajánlja a receptet az "ingyen" krumpli mellé Újbudán

Marabu FékNyúz: Az igazság örzője

Marabu FékNyúz: Az igazság örzője

Visszalépne Niedermüller a VII. kerületben, ha nem ő a legnépszerűbb ellenzéki jelölt

Visszalépne Niedermüller a VII. kerületben, ha nem ő a legnépszerűbb ellenzéki jelölt

Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Ne telepítsék az iOS 13-at – üzeni az Amerikai Védelmi Minisztérium

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Most már oda kell lépni, ha nem akarjuk, hogy megfojtsák a Földet a káros gázok

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken

Évente 30 iraki kurd diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken