szerző:
hvg.hu

Az OECD legfrissebb jelentése szerint emelkedik a munkanélküliségi ráta a szervezet tagországaiban. Míg júliusban átlagosan 8,5 százalékot, augusztusban már 8,6 százalékot mértek. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban még csak átlagosan 6,3 százalékos volt munkanélküliség az OECD tagállamaiban - írja internetes oldalán a BBC.

Becslések szerint a helyzet lesz még rosszabb is, jövőre tíz százalék közelébe ugorhat a munkanélküliségi mutató - legalábbis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzései szerint. Éppen ezért múlt hónapban a szervezet összehívta 30 tagállamának vezetőségét, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. Noha a gazdasági fellendülés már több tagországban látszik, például Franciaországban, Németországban, Japánban és az Egyesült Államokban, a globális munkanélküliség növekedésének nehéz lesz gátat szabni, még akkor is csak nehezen csökken majd a ráta, ha a tagállamok gazdasága kivétel nélkül fellendül.

Az OECD európai tagállamaiban átlagosan 9,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, és az Egyesült Államokban is hasonló adatokat mértek szeptemberben. Ezzel 26 éve a legmagasabb szintre emelkedett az állástalanok száma az USA-ban, legutóbb 1983 júniusában mértek ennél nagyobb, 10,1 százalékos rátát. Japánban ezzel szemben csak 5,5 százalékos a munkanélküliség, noha ott ez kiugróan magasnak számít. A történelmi mélypont júliusban volt: ekkor 3,59 millió japán polgárnak nem volt állása, a munkaképes lakosság 5,7 százalékának.

© AP
Az Európai Unióban sem jobb a helyzet, augusztusban tízéves csúcsra nőtt a munkanélküliség. Az Eurostat adatai szerint a 27 tagállamban 9,1 százalékos rátát mértek, míg a 16 tagállamot tömörítő eurózónában 9,6 százalékosat.

Romániában is nőtt a munkanélküliségi ráta szeptemberben: 6,9 százalékra, míg Lengyelországban elérte a 11 százalékot. Írországban 13 éve nem volt ilyen rossz a helyzet: a második negyedévben 12 százalékos munkanélküliségi rátát állapítottak meg. Ezzel szemben Németországban csökkent a munkanélküliség - szezonális kiigazításokkal - szeptemberben 8 százalékot mértek az előző havi 8,3 százalékhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon június-augusztusban 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát mértek.

OECD-tagállamok
Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Japán, Kanada, Korea, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Új-Zéland

 

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Cápa a javából: egy makulátlan BMW M635 CSi keresi új gazdáját

Halálos baleset történt Makkoshotykánál

Halálos baleset történt Makkoshotykánál

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek

Donald Trump ígért egy nagyot a brit kormányfőnek

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása