Tetszett a cikk?

A válság hatására még erőteljesebb lett a költségcsökkentési kényszer a szervezeteknél, amely különösen a humán erőforrás területeit érintette. Számos kutatás bizonyította, hogy azok a vállalatok működnek igazán hatékonyan, amelyek tudatosak pénzügyi folyamataikat illetően és előre megtervezik HR költségvetésüket.

A cégek egyharmadának nincs HR költségkerete, ahol viszont van, ott 6,5 százalékkal csökkent a személyzeti kiadásokra fordított összeg - ismertette egy friss felmérés eredményeit Berey Zita, a Garda Consulting ügyvezető igazgatója egy workshopon. Április és május között 108 vállalat felsővezetőjét és HR szakemberét kérdezték meg kvantitatív és kvalitatív módszertannal arról, hogyan változott HR gyakorlatuk a válság hatására.

A kutatás során öt nagy témakörben - toborzás/kiválasztás, beillesztés/orientáció, személyzetfejlesztés, ösztönzésmenedzsment/bérezés/ kompenzáció, kiszeverés/elbocsátás - összesen 50 kérdésre kellett válaszolniuk a résztvevőknek. A felmérésben résztvevők 37 százaléka nagyvállalat, 30,6 százaléka közepes méretű, és 32,4 százalékuk mikro-kisvállalkozás. A megkérdezettek közül leginkább a Budapest környéki szolgáltató szektorban tevékenykedő mikro-kisvállalkozásokról bizonyosodott be, hogy nincs HR büdzséjük. A válaszadók egynegyede számolt be csökkenésről, és csak 16,7 százaléknál nem változott a személyzeti kiadásokra fordított összeg. Mindössze 13 százalék nyilatkozott a HR költségkeret növekedéséről, de sokan vallották be (10,2 százalék), hogy nem tudják, miként alakult a cég HR-es büdzséje.

Min spóroltak a leginkább a cégek?

A cégek 2009-ben a legtöbbet a rendezvényeken spóroltak, második helyen a bérköltség áll. Sok cég csökkentette a kölcsönzött állomány költségét, valamint az adminisztrációs eszközbeszerzés (Pl. IT, tesztek) költségeit is. Sokan, a megkérdezettek 46 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított kiadásokat is, miközben ha lenne rá keret, éppen ezt a területet fejlesztenék leginkább - mutatott rá Berey Zita, hozzátéve, ez azt jelezheti, hogy a cégek a válság végével a dolgozók képzésére fogják a legtöbb pénzt fordítani. A cikk folytatását itt olvashatja.

Tartalmi partnerünk a HR Portal.

Karrier

„A megüresedett pozíciókra a korábbinál olcsóbb munkaerőt veszünk fel”

Csökkent a cafeteria és a végkielégítés mértéke, bevezették a teljesítményhez kötődő bérezést, a megüresedett pozíciókra pedig a korábbinál olcsóbb munkaerőt vesznek fel a Magyar Telekomnál, többek között erről beszélt Ujhegyi Ákos, a cég HR partner igazgatója egy, a jelen helyzetet feltáró interjúban.

hvg.hu Karrier

Topmenedzserek a másságról: mit gondolnak a hazai cégek?

Magyarországon körülbelül hatszázezerre becsülhető a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek száma - hangzott el a vállalatvezetők első olyan hazai Business Leaders fórumán, amely a másságukat vállaló emberek munkahelyi problémáival foglalkozott.

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Az OGYÉI nem vizsgálta az AstraZeneca vakcináját az engedélyezése előtt

Az OGYÉI nem vizsgálta az AstraZeneca vakcináját az engedélyezése előtt