Melyik a legjobb női munkahely?

Melyik a legjobb női munkahely?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség ismét kiírta a "Legjobb Női Munkahely" című pályázatot, amelynek célja, hogy rámutasson az esélyegyenlőségi szempontok mellett a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére is - olvasható a pályázati felhívásban.

A Magyarországon működő vállalatok két kategóriában, május 31-ig pályázhatnak a 2010-es év legjobb női munkahelye címre. A díjat  20-250 munkavállalót foglalkoztató közepes, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok között osztják ki. A pályázatban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség együttműködő partnere a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI).

A pályázatok elbírálásánál fontos szempont többek között, hogy az adott munkahely mennyire teszi lehetővé a munka és a magánélet összeegyeztetését, mennyire tisztességesek a munkafeltételek, biztosított-e az előremenetel, és a készségek fejlesztése.  A Legjobb Női Munkahely 2010 díjakat várhatóan júniusban adják át. A korábbi díjazottak között van például az ELMŰ Nyrt., a Zalavíz Zrt., az SAP Hungary Kft., Microsoft Magyarország, a Fővárosi Gázművek Zrt., és a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.

A pályázat kiírásával a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szeretné felhívni a vállalatok figyelmét arra, hogy a nők munkahelyi integrációja a versenyképesség szempontjából stratégiai kérdésnek tekintendő, emellett fel kívánja térképezni a Magyarországon működő vállalatok körében a humánerőforrás-stratégián belül az esélyegyenlőség megvalósítására hozott intézkedéseket. A szövetség azt is célul tűzte ki, hogy előmozdítsa a nők munkaerő-piaci integrációjára és karriertervezésére irányuló legjobb gyakorlatok megismertetését, és tanácsot adjon az esélyegyenlőség megvalósítására irányuló stratégiák és intézkedések kidolgozásában az abban érdekelt vállalatok számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, idei első negyedéves foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai szerint Magyarországon a 15-64 éves korosztályban 1 millió 987 ezer férfi - ez csaknem 60 százalékos foglalkoztatási rátát jelent -, és  1 millió 715 ezer nő állt alkalmazásban. A nők foglalkoztatási rátája a férfiakénál 10 százalékponttal volt alacsonyabb. A munkanélküliségi ráta a nőknél 11,2, a férfiaknál 12,1 százalék volt január-márciusban ugyanebben a korosztályban.