szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan hosszabb lesz és több repülőtérre terjed ki a Lufthansa légi utaskísérőinek kedden folytatódó sztrájkja, mint a múlt pénteki - mondta hétfőn Nicoley Baublies, az Ufo szakszervezet elnöke.

A szakszervezet változatlanul csak hat órával megkezdése előtt jelenti be a sztrájk időpontját és helyét. Frankfurton kívül várhatóan Münchent, Düsseldorfot és Berlint fogja érinteni a munkabeszüntetés, ezeken a repülőtereken lehet a legnagyobb mértékben megzavarni a menetrendszerű forgalmat.

Pénteken a Lufthansa kabinszemélyzetének kétharmadát - közel 19 ezer munkavállalót - tömörítő Ufo felhívását követő utaskísérők nyolcórás sztrájkot tartottak Frankfurtban, és részlegesen megbénították Németország legnagyobb repülőterét. A Lufthansának 190 járatot kellett törölnie, ez 26 ezer utast érintett. Akkor a Lufthansa egyetlen budapesti járatát törölték, de az utasokat némi késéssel eljuttatták a frankfurti célállomásra.

Az Ufo egyelőre nem számíthat a Vereinigung Cockpit (VC), a pilótákat tömörítő szakszervezet támogatására. A VC-vel októberben folytatódnak a bértárgyalások, ezért "egyelőre teljesen komolytalan lenne bármilyen sztrájkról beszélni" - mondta a VC szóvivője.

A Lufthansa 19 ezer légi utaskísérőt foglalkoztat és az Ufo saját közlése szerint többségüket maga mögött tudja. Az Ufo 5 százalékos béremelést, egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a vezetés nem fog kiszervezni feladatokat, illetve nem alkalmaz a továbbiakban kölcsönzött munkaerőt. A Lufthansa három évre 3,5 százalékos béremelést ajánl.

A bértárgyalások múlt kedden futottak zátonyra a Lufthansa vezetése és a dolgozók képviselői között, és a felek azóta nincsenek beszélő viszonyban.

 

Érkezik a Windows 11 – mennyibe fog kerülni? Egyáltalán: kell majd érte fizetni?

Érkezik a Windows 11 – mennyibe fog kerülni? Egyáltalán: kell majd érte fizetni?

Most bárki megveheti a CNN történelmi tudósításait

Most bárki megveheti a CNN történelmi tudósításait

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, és ez semmi jót nem jelent

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, és ez semmi jót nem jelent