szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy szakszervezeti konföderáció vezetőivel találkoztak pénteken az MSZP által összehívott, Szövetség a változtatásért nevű ellenzéki egyeztetéssorozat résztvevői.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke a találkozót követően újságíróknak elmondta, a céljuk olyan felelősségteljes vállalások megfogalmazása, amelyeket kormányra kerülve biztosan meg tudnak valósítani 2014 után. Közölte: a Fidesz hibájából tanulva nem ígérnek egymillió új munkahelyet, helyette azt szeretnék elérni, hogy minden családban legyen legalább egy munkavállaló, akinek példájából tanulhatnak a család fiatalabb tagjai is, átérezve, felnőve nekik is dolgozniuk kell majd.

A szocialista politikus kiemelte, hogy a minimálbér reálértékének csökkenését nem hagynák, szemben a jelenlegi kormánypárttal. Gúr Nándor szerint ugyanis a minimálbéren élők 2010-ben hatvanezer-kétszáz forintot tehettek zsebre, két évvel később pedig hétszáz forinttal többet, utóbbi összeg vásárlóerő-értékben azonban nyolcezer forinttal kevesebb. Megjegyezte továbbá, hogy a későbbiekben a munkaadók érdekképviseleteivel is meg kívánják vitatni a munka világát érintő legfontosabb kérdéseket, hogy már kész, kodifikált törvényjavaslatokkal készüljenek a kormányzásra.

Somodi Jánosné, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) politikusa elmondta, az egyeztetésen mindenekelőtt a fiatalok, az ötvenöt éven felüliek, továbbá a gyeden és gyesen lévők érdekeit képviselik. Árok Kornél, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vezetője közölte, az egyeztetésről most távol maradt két szakszervezeti konföderáció tagszervezeteivel, valamint más ágazati érdekképviseletekkel is egyeztetni kívánnak a jövőben. Kordás László, a Közmunkás Szakszervezet nevében azt mondta, nagyobb jogi védelmet kívánnak biztosítani a közmunkásoknak, emellett szeretnénk elérni, hogy bérezésük fokozatosan közelítsen a minimálbér felé.

Tájékoztatásuk szerint a pénteki egyezetésen Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke, Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke, Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke és Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke vett részt, míg Gaskó István, a Liga Szakszervezetek vezetője, valamint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke nem tett eleget meghívásuknak.

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Közel teljes lezárás jön Belgiumban

Közel teljes lezárás jön Belgiumban

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"