szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michael Glos német gazdasági miniszter meg szeretné akadályozni, hogy hasznot húzzanak az EU-támogatásból azok a cégek, amelyek termelésüket az úgymond olcsóbb közép- és kelet-európai országokba helyezik át. A beruházások küszöbértéket 25 millió euróban állapítaná meg.

Glos szerint a jelenlegi támogatási szabályokat szinte lehetetlen elfogadtatni a polgárokkal, az adófizetőkkel és az érintett munkavállalókkal. Az új beruházások miatt ugyanis jelentős számban szűnnek meg munkahelyek az unió más részében. A miniszter ezért szeretné, ha nagyobb szerepet kapnának a nemzeti kormányok az EU-támogatás rendszerének ellenőrzésében.

A német gazdasági miniszter 25 millió euróban állapítaná meg azt a küszöbértéket, amelyen felül az áttelepülő cég új beruházása már nem húzhatna hasznot az EU-támogatásból valamelyik közép- és kelet-európai országban.

Glos lépésében valószínűleg szerepet játszik egy éppen aktuális konfliktus: a svéd Electrolux konszern 2007-ben meg akarja szüntetni 1700 embert foglalkoztató nürnbergi gyárát és a mosógépek, mosogató gépek, egyéb háztartási eszközök gyártását Lengyelországban akarja folytatni. A lengyelországi gyár beindításánál az Electrolux közvetetten hasznot húzhat a Lengyelországnak járó EU-támogatásokból, amelyekben a német adófizetők pénze is benne van. A nürnbergi gyárban jelenleg meghatározatlan időre szóló sztrájk folyik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Külföldi cégek hazai "postásai"

Sokakat kérnek fel arra, hogy legyen egy cégnél valamilyen külföldi személy magyarországi kézbesítési megbízottja. Ez nem igazán jelent többlet elfoglaltságot, azonban nyűgnek érezhetjük, ha már megszűnt a céggel a jogviszonyunk, vagy nem tartjuk a kapcsolatot a külföldi személlyel.

MTI Vállalkozás

Távmunkahelyenként 616 ezer forintos támogatás

Egy távmunkahely létesítésére legfeljebb 616100 forintos támogatás nyerhető el, a pénzt bérköltségekre és képzések finanszírozására használhatják a munkaadók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén megjelent kiírás szerint.

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon