szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Némileg csökkent a magyar vegyipar termelése 2008-ban.

Némileg csökkent a magyar vegyipar termelése 2008-ban. A szektor kibocsátása a KSH adatai szerint 3720,66 milliárd forint volt, ami 1 százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól. Ráadásul ahhoz, hogy a visszaesés nem volt még ennél is nagyobb jelentősen hozzájárult, hogy a statisztikai hivatal a gyógyszergyártást is a vegyiparba sorolja, márpedig az értékben a teljes output mintegy hetedét adó „alágazat” 8,3 százalékos növekedést könyvelhetett el. A gyógyszergyártás nélkül majd 3 százalékos lett volna a szektor szűkülése.

A nagyobb alágazatok közül kifejezetten gyengén teljesített a műanyag-alapanyag gyártás, amelynek outputja 8,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, míg a kisebb területek közül a mezőgazdaságnak szállító alszektorok jártak a legrosszabbul: műtrágyából ötödével, mezőgazdasági vegyi termékekből pedig 23 százalékkal termeltek kevesebbet. Emellett csökkent a tisztítószerek, a testápolási cikkek, az ipari gáz valamint a műanyag termékek kibocsátása is. Növekedésről számolhattak azonban be a gyógyszergyártókon túl például a gumitermékek és a festékek gyártásával foglalkozó cégek.

A tavalyi visszaeséssel egy 10 éve tartó növekedési folyamat szakadt meg az ágazatban – mondta az Ecoline-nak Budai Iván a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) igazgatója. Hozzátette: az esztendő első kilenc hónapjában még bővülést mértek, az utolsó negyedévben azonban jelentősen – közel ötödével – zuhant a hazai vegyipar kibocsátása, s ez a teljes korábbi növekményt elvitte megfordítva az évtizedes bővülési trendet.

Kedvezőtlen kilátások

Amennyiben a zuhanó trend nem szakad meg – márpedig erre egyelőre semmi nem utal – a rendszerváltás óta az egyik legnehezebb év vár a magyar vegyiparra. Budai Iván elmondta: az év első két hónapjában folytatódott a csökkenő tendencia s bár nem biztos, hogy ez egész esztendőben kitart, az igazgató rövidtávon nem lát esélyt fordulatra. 

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szektor legfőbb vevője a feldolgozóipar, ahol szintén komoly visszaesést mértek az elmúlt hónapokban, de nem könnyíti meg a szektorban tevékenykedő cégek helyzetét a banki források beszűkülése, a magas kamatfelárak, a hatalmas kilengéssel mozgó forintárfolyam, és a fizetési fegyelem romlása sem. Budai Iván jelezte: bizakodásra a követező hónapokban csak az adhat okot, hogy a vegyipar vevőinek idővel fel kell töltenie az elmúlt időszakban szinte teljesen leépített készleteiket.

A visszaesés azonban még így is hatalmas lehet. A Mavesz igazgatója arra számít, hogy az ágazat kibocsátása 2009-ben 15-20 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. Vannak azonban ennél pesszimistább becslések is. Patak Péter a Novochem Kft. ügyvezető igazgatója például az Ecoline-nak jelezte: az idén akár 40 százalékkal is kisebb lehet a hazai vegyipari cégek összesített árbevétele a tavalyinál, míg nyereségük 50-százalékkal zuhanhat.

BC: elhalasztott beruházás, tömeges leépítési viszont nincs

Komolyan sújtja a válság a tőzsdéről 2007 tavaszán kivezetett BorsodChemet (BC) is. Néhány héttel ezelőtt nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a társaság tömeges leépítést jelentett be, a tervek szerint alkalmazottaik mintegy 20 százalékát, 550 embert küldtek volna el. Bár azóta a BC jelezte: a cég és a kormány között létrejött megállapodás eredményeként felfüggesztették a folyamatban lévő strukturális átalakításokból adódó és korábban elkerülhetetlennek látszó létszámleépítést, a kazincbarcikai társaság gondjai nem oldódtak meg.

Wolfgang Büchele a vállalat vezérigazgatója néhány hete közölte, hogy a megrendelések tavaly novemberben lényegében leálltak, s bár a társaság kimutatásait egyelőre nem auditálták, s honlapunkkal nem közöltek 2009-es terveket sem, a cég feltehetőleg nem tudta teljesíteni a 2008-as esztendőre prognosztizáltakat – amely a 2007-es bevétel szinten tartása, s az EBITDA enyhe csökkenése volt – és amennyiben nem változnak a piaci viszonyok, visszaeséssel kell számolniuk a folyó üzleti évben is. A bizonytalan kereslet miatt ráadásul a vállalat késlelteti a 200 ezer tonna/év TDI kapacitásbővítő beruházását is.

A BC még a tőzsdei kivezetés előtt közölte, hogy egy jelentős beruházás-sorozat révén 2012-re Európa legnagyobb izocionát (TDI és MDI) gyártójává szeretne válni, s ennek keretében még az idén adták volna át a 200 ezer tonna kapacitású üzemet. Tavaly év végén azonban a főleg az autó és az építőipar által használt izocianátok iránt igencsak megcsappant a kereslet, s ez az oka annak, hogy a beruházást elhalasztották egészen addig, amíg a TDI világpiacán a kereslet javulása nem tapasztalható. 

A cég ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntés nem érinti a MDI termelés bővítését célzó projektet, amely várhatóan a tervezettnek megfelelően, 2009 végére befejeződik, s a vállalat európai vezető szerepre törekvő stratégiája sem változott.

TVK: nem lesz leállás – csak előre betervetett

Érzi a keresletcsökkenést a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) is. Az elmúlt év utolsó negyedévében vevőink közül sokan csökkentették termelésüket a lassuló világgazdaság és a polimer árak fokozott ingadozása miatt, ezért polimer termékeink iránt a piaci igény csökkent – mondta az Ecoline-nak Pálffy Gábor a vállalat kommunikációs igazgatója. Hozzátette: ezen felül, 2008 második félévében több üzemzavar miatti leállás is történt, s ezek akadályozták a vállalatot abban, hogy a nyersanyagárak és polimer alapanyag-árak szempontjából kedvezőbbre forduló piaci környezetet maradéktalanul kihasználhassa.

A kommunikációs vezető jelezte: a gazdasági válság mélységéről és hosszáról nehéz pontos előrejelzést adni, de az valószínűsíthető, hogy a polimer gyártók számára 2009 rosszabb év lesz, mint 2008 volt. A TVK jelen helyzetben belső teljesítményének további javításával, szigorú költség- és készpénzgazdálkodással, valamint eredményt javító akciók megvalósításával tudja pénzügyi stabilitását megőrizni.

Az idén gyárleállások is lesznek a vállalatnál, azonban ezekre nem a krízis miatt kerül sor - korábban betervezett javító munkákról van szó – hívta fel a figyelmet Pálffy Gábor. Az etiléngyárak közüli az Olefin-1 üzem nagyjavítása esedékes 2009 májusában, ezt a karbantartást-felújítást már 2007-ben betervezte a társaság. Értelemszerűen, az üzem több mint egy hónapig tartó javításának ideje alatt a polimer gyártó üzemek is leállnak szakaszosan rövidebb időszakokra. 

A cég ezeket a korábban betervezett leállásokat leszámítva nem tervez további üzemszünetet. Pállfy Gábor jelezte: jelenlegi piaci előrejelzések alapján egyelőre úgy látják, hogy – bár nem tudhatják még, mit hoz 2009 – a kereslet visszaesése miatti leállásra nem lesz szükség.

Bajban a kereskedők

Ha lehet még a termelő cégeknél is nagyobb gondba kerültek a válság miatt a kereskedelmi cégek a vegyiparban. A viszonylag alacsony (3-10 százalék közötti) bruttó árréssel működő kereskedőknek ugyanis igen nagy a forgóeszközhitel-igénye, márpedig jelenleg, ha kapnak is a bankoktól hitelt, akkor az eddiginél magasabb kamatfelárral, ami viszont már a jövedelmezőséget is veszélyeztetheti – mondta Patak Péter a legnagyobb magyar vegyipari nagykereskedelmi társaság, a Novochem ügyvezetője. Ezek a cégek ráadásul a vegyipari termékek iránti kereslet visszaesése mellett még a vevők késedelmes fizetése miatti pénzügyi kockázatokkal is szembesülnek.

Patak Péter jelezte: a krízis miatt kiegészítették korábbi 2009-es terveiket egy válságkezelő programmal, azonban a vállalat még így is komoly visszaesésre számít. Mint elmondta: idei forgalmuk akár 40 százalékkal is elmaradhat az egy évvel korábbitól.

És a kivétel…

Akad persze olyan cég is, amely a válság ellenére 2009-ben is dinamikus növekedésre számít. A még mindig a PannErgy többségi tulajdonában lévő, az egykori Pannonplast műanyagipari érdekeltségeit tömörítő Pannunion csoport (PU) vezérigazgatója Szabó Balázs például elmondta: a PU 10 százalékos bővülést vár az idén árbevételben, EBIT-ben és EBITDA-ban is. Hozzátette: várakozásaikat az első két hónap értékesítési adatai is alátámasztják: a január-februári időszak ugyanis még a tervezettnél is jobban sikerült a tőzsdére tavaly bevezetett társaságnak.

A PU ugyanakkor helyzeti előnyben van a legtöbb vegyipari céghez képest, a társaság ugyanis elsősorban a válság által kevésbé érintett élelmiszeriparban tevékenykedő vállalatoknak szállít. Nagy valószínűség szerint ez lehet az oka, hogy a Pannunion nem tapasztalt kereslet-visszaesést vevői részéről.

Szabó Balázs elmondta: a csoport legtöbb piacán növekedésre számít. A hazai anyagcég 2009-es árbevétel-bővülését - a forgalomnak most mintegy 80 százalékát adó - nyugat-európai export hajthatja, részben a magas euró-árfolyamnak, részben a volumennövekedésnek, és a minőségjavulásnak köszönhetően. 

Magyarországon azonban nem vár számottevő növekedést a vállalat. Jól teljesíthetnek ugyanakkor a külföldi leányvállalatok: Romániában részben a tavalyi, s idei beruházások eredményeként bővülhet az értékesítés, míg Szerbiában a növekedést az a szerződés hajthatja, amit január végén írt alá a PU az ország legnagyobb margaringyártójával. A vezérigazgató jelezte: a környező országok közül csak Ukrajnában lehetnek gondjai a Pannunionnak.

Jandó Zoltán

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?