Felmondás és végkielégítés: mi jár a munkavállalónak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milyen jogai vannak a munkavállalónak, ha elküldik, ha felmond, illetve ha a közös megegyezést választja? Azonnal vagy gondolkodási idő után kell a közös megegyezésről szóló felmondást aláírnia? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Közel 6 éve dolgozom egy cégnél. Sajnos az elmúlt időszakban nagyon megváltoztak a munkakörülmények és a vezetőség. Szeretnék tisztán látni: milyen jogaim vannak abban az esetben, ha ők küldenek el rendes felmondással, közös megegyezéssel, illetve ha én mondok fel? Mikor és mennyi végkielégítés jár nekem, illetve jár-e végkielégítés abban az esetben, ha azért a munkámért, amit eddig is csináltam, jóval kevesebb fizetést ajánlanak fel a jelenleginél, nem fogadom el, s ezért válnak meg tőlem? Mi a helyzet, ha a jelenlegi pozíciómnál alacsonyabbat kínálnak fel, szintén kevesebb fizetésért és én nem akarom elfogadni? Kényszeríthet-e arra a munkáltató, hogy egy általuk megírt közös megegyezésről szóló felmondásról, felmondási konstrukcióról azonnal, ott helyben döntést hozzak?

Önnek 6 éves munkaviszony után 2 havi átlagkereset jár végkielégítésként, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyát.

Amennyiben Ön mond fel, akkor végkielégítésre nem lesz jogosult.

A válasz folytatását olvassa el az Adózónán!