szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Júliusban 2251 céggel szemben indult felszámolási eljárás, az utolsó három hónapban így a havi felszámolási átlag 2328 volt, 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez a 2008-as és 2011-es után egy harmadik felszámolási hullámot jelent a magyar gazdaságban, elsősorban a növekvő hatósági aktivitás miatt - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

Tavaly, az első negyedév után hirtelen megugrott a felszámolások száma, aminek alapvetően két oka volt. A lánctartozások következményeként, a válság miatt hirtelen bajba jutott cégek beszállítói közül sokakat ért utol a fizetésképtelenség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig szigorította ellenőrzéseit, aminek eredményeként jelentősen növekedett a kényszer-végelszámolásokból felszámolásba fordult eljárások száma.

A most kibontakozó felszámolási hullámot inkább a növekvő hatósági aktivitás táplálja. Míg tavaly az első félévben 3500 felszámolás indult úgy, hogy azt hatósági kényszer-végelszámolás előzte meg, addig idén az első félévben 12.355 felszámolásból 7500 indult kényszer-végelszámolás után - állapítja meg az Opten közleménye.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!