szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A három éve beígért több mint húsz uszodából eddig összesen kettő készült el, a csúszások ellenére viszont nemhogy kötbért fizetnének a kivitelezők, még meg is emelték a díjukat. Egy cég tíz uszodaépítésben is érintett.

Tavaly összesen tíz szerződést írt alá a Hanley Service Kft. a Nemzeti Sportközpontokkal tanuszodák és tornacsarnokok építésére összesen 2,7 milliárd forint értékben, ám azóta sem készült el ezekből egy sem – írja a 444.hu.

A kormány még 2014-ben hirdette meg tanuszoda-építési programját, akkor egy éven belül 24 tanuszodát és 26 tornatermet ígértek, a beígértek közül azonban eddig mindössze két uszodát adtak át (Csengeren és Dunakeszin), mindkettőt idén. Májusban az első átadásán Csengeren Orbán Viktor miniszterelnök júliusra ígérte a többi uszodát, ám továbbra sem készültek el, jelenleg húsz helyen folyik még az építkezés, van, ahol még csak közbeszerzési szakaszban van az építkezés, és van, ahol még csak az előkészítés zajlik.

A tanuszodák egy mintára készülnének: van bennük egy nagyobb, 25x15 méteres medence és egy kisebb, 10x6 méteres tanmedence. Az eredeti ár a kezdeti elképzelésekben szereplő 150 millióról felkúszott a darabonként 300 millió forint körülire, de még így is egy közepes stadion árából kijönne mind az összes beígért uszoda.

A Lacza Zsolt tulajdonában lévő Hanley Service előtte soha nem nyert közbeszerzést, a vállalkozást 2012 legvégén alapították, korábban offshore háttere volt, 2013-2014-ben pedig 30-40 milliós bevételt ért el. A cég úgy nyerte el tavaly áprilisban három hét alatt hét tanuszoda vagy tornacsarnok építését is, hogy feltétel lett volna a megelőző években a minimum 265 milliós árbevétel közbeszerzésekből, amellyel a cég nem rendelkezett. A Hanley Service ezután novemberben további három szerződést kötött a Nemzeti Sportközpontokkal uszoda- és tornacsarnoképítésre. A létesítményekből kilencet már át kellett volna adniuk, a tizediket októberben kellene, de egyelőre még nem készült el egyik sem. Sőt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint az építkezések időközben meg is drágultak: Fehérgyarmaton például az eredeti 298 millió még 64,6 millióval.

Kötbért azonban egyik esetben sem kért a beruházó Nemzeti Sportközpontok, ezt azzal indokolták, hogy a kivitelezés során előre nem látható akadályok merültek fel, amelyek nem a vállalkozón múltak, így például a magas talajvízszint, mondván "a megemelkedett talajvízszint miatt a nagymedence alapozását az eredeti műszaki tartalomtól eltérőn kell megvalósítani annak érdekében, hogy az uszodát, a magas vízállás esetén is a felúszás veszélye nélkül, le lehessen ereszteni". Ugyanezzel a medencés indokkal emelték meg a bogyiszlói tornacsarnok (!) költségeit is.

A módosítás másik indoka, hogy "az eredetileg betervezett cserép beszállítója módosította a betervezett tetőrétegrend kialakítását, tehát az eredeti rétegrendet figyelembe véve a betervezett cserép felrakása kivitelezési kockázatot jelentett, mivel akár olyan eset előállhatott volna, hogy a tanuszoda teteje 'hullámos' lesz".

Az uszodaépítés hirtelen drágulása és az átadás csúszása viszont az összes építkezésre jellemző: a Csengeren májusban átadott első uszoda 57 millió forinttal készült el drágábban, mint tervezték, és a másik már elkészült dunakeszi uszoda is 64 millióval drágult a hosszú hónapok során. Csengeren (és más építkezéseknél is) szintén a tető hullámosodására hivatkoztak, míg például a még épülő, és már 450 millió forintos költségnél járó sümegi, valamint az abádszalóki uszoda esetében szintén a magas talajvízzel indokolták a költségek emelkedését.

A Hanley Service egyébként dolgozott a vizes vébén is a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítményeken 269 millió forintért, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. megbízásából uniós pénzből Kölcse szennyvíztisztító telepének bővítésén 235 millió forintért, valamint egy hódmezővásárhelyi és egy tiszafüredi óvoda energetikai korszerűsítésén 87 millió forintért.

Lacza Zsolt, a cég tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni a 444.hu-nak arról, hogy miért nem készültek még el az uszodák, a Nemzeti Sportközpontok szerint viszont az uszodák kivitelezési költsége a rendelkezésre álló forrást nem lépte túl, "a fejlesztések megvalósítása, átadása folyamatosan zajlik". Szerintük bizonyos esetekben a csúszást az okozza, hogy az önkormányzatok által vállalt közművek kiépítése elmaradt vagy késve fejeződött be, de azokban az esetekben, ahol felmerül a kivitelező hibája, megvizsgálják a kötbérfizetési kötelezettség lehetőségét.

A tanuszodák építésébe egyébként egy fillérrel sem kell beszállniuk a településeknek, azt teljes egészében fizeti az állam, sőt az üzemeltetést is átvállalja a Nemzeti Sportközpontok, becslések szerint évente akár 50 millió forintért. Mindeközben a kormány, mintha óriási siker lett volna a program, újabb 26 településnek ígért tanuszodát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Ezeket a településeket dobja meg a kormány új tanuszodával

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program keretében országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül.

112 thai orvos és ápoló került karanténba a balesetező magyar motoros miatt

112 thai orvos és ápoló került karanténba a balesetező magyar motoros miatt

20 fok fölé kúszhat a hőmérséklet

20 fok fölé kúszhat a hőmérséklet

Felfüggesztették a fideszes Boldog István mentelmi jogát

Felfüggesztették a fideszes Boldog István mentelmi jogát